Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Unilever Turkey
Unilever Turkey
19 maart 2014

Beleggers financieren vergroening Unilever

Beleggen in het besparen van energie, water en afval van een topconcern? Unilever biedt beleggers Green Sustainability Bonds aan, met een rendement van 2 procent.

Unilever doet hiermee een unieke stap, door de financiele wereld mee te laten betalen aan het verder vergroenen van het eigen productie-apparaat. Er worden waardepapieren aangeboden die een rendement van 2 procent garanderen, tot een bedrag van 250.000.000 Britse ponden. Dat is bijna 300 miljoen euro. Het is voor het eerst dat Unilever zoiets doet.

In een persverklaring verwees de financiele topman Jean Marc Huet dat deze uitgave van waardepapieren onderdeel vormt van het Sustainable Living Plan:  “Het is onze bedoeling om investeerders deelgenoot te maken van onze visie van duurzame groei.”

Unilever gaat met het geld van de investeerders aan de slag om een aantal fabrieken te verduurzamen. Voorbeelden zijn een productiebedrijf van vloeibaar wasmiddel in Johannesburg, van droge waskorrels in Sichuan in China, en persoonlijke huidverzorging in Turkije, een ijsfabriek in Zuid-Afrka, het uitbreiden van een fabriek van spreads voor op de boterham in Kansas, Verenigde Staten. Interessant is ook het project om duurzamer vriezers te gaan maken in Turkije, Rusland en de Verenigde Staten. Het gaat daarbij vooral om het vervangen van traditionele koelvloeistoffen voor natuurlijk ‘hydrocarbon’.

Unilever hoopt met dit alles de CO2-uitstoot van de nieuwe fabrieken terug te brengen met 50 procent ten opzichte van bestaande oudere productie-eenheden, en 30 procent vermindering voor bestaande gebouwen. Daar komt nog het doel bij om 40 procent van de gebruikte energie uit vernieuwbare bronnen te laten bestaan.

Het watergebruik in nieuwe fabrieken moet ook terug, met 50 procent in  nieuwe, en 30 procent in al bestaande faciliteiten.

Tenslotte gelden dezelfde percentages ook voor het verminderen van afval. Er moet uiteindelijk geen grammetje gevaarlijk afval meer op de afvalberg terecht komen.

Unilever mikt met het aanbod van deze Green Bonds duidelijk op de duurzame belegger. Grote institutionele investeerders als pensioenfondsen zoeken naar manieren om hun portefeuille te vergroenen. Unilever heeft wat dat betreft een uitstekende uitgangspositie, met al 14 jaar achter elkaar een topplek in een duurzame beleggersindex als de Dow Jones Sustainability World Index  en de FTSE4GoodEnvironment Index.

Zie het originele persbericht van Unilever in het Engels als PDF. Linkerkolom onderaan.

Downloads

Meer info download je hier:

Unilever Green Bonds (356 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier