Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
TheGreenbee
TheGreenbee
14 oktober 2012

The Greenbee: Boer aan huis

In het Gooi komt de boer elke week aan huis met een krat biologische groeten, fruit, sappen. De thuisbezorgservice van The Greenbee begint bij 25 euro.

Boeren uit de regio Amersfoort zijn samen een bezorgservice van lokaal voedsel gestart. Via de website The Greenbee.nl kunnen mensen wekelijks een krat boerenproducten thuis laten bezorgen. "Supermarkten hebben te veel macht gekregen”, volgens Thomas Zeegers van The Greenbee. “Wij willen de voedselketen en de vervlakte smaakcultuur herstellen.”

The Greenbee is van oorsprong een website waar boeren en burgers met elkaar in contact kunnen komen. Deze maand werden de eerste kratten met groente, fruit, brood en zuivel van het platteland thuisbezorgd bij klanten. Volgens Zeegers zijn er inmiddels honderd abonnementen op de bezorgservice afgesloten.

De bezorgservice begint met een kratje van 25 euro voor 2 personen, maar kan worden uitgebreid tot gezinskratten van 50 euro. De inhoud wisselt met het seizoen, maar er mag gerekend worden op groente, fruit, aardappelen, brood, eieren, sap of zuivel en ook worden recepten bijgeleverd.

De bezorgservice komt op een vaste avond langs, de late donderdagmiddag tot in de avond. De verse groenten voor het weekend zijn dan al in huis.

The Greenbee bezorgt nu in de volgende plaatsen en wijken: Almere, Amersfoort, Amersfoort Shothorst, Amersfoort Vathorst, Baarn, Bussum, Bunschoten-Spakenburg, Eemnes, Hilversum, Hoevelaken, Huizen, Laren, Leusden, Naarden en Soest.

Er is werkelijk aan alles gedacht. De klanten betalen de eerste 4 leveringen van het abonnement per inschrijving. De overige betalingen geschieden per automatische incasso. Bij de eerste levering wordt gevraagd een machtiging in te vullen. Abonnement kunnen maandelijks worden stopgezet. In de vakantieperiode kan de leveren ook tijdelijk worden stilgezet.

The Greenbee claimt dat de prijzen laag zijn en de producten supervers. Alle appeltjes zijn traceerbaar tot aan de bron en leggen van appelboom tot aan de pan maar weinig kilometers af. Dat is gunstig voor het milieu en voor de lokale economie. Dat is nu nog zeker niet het geval. Niet meer dan ongeveer 5 procent van ons eten komt uit de directe omgeving. De overige 95 procent moet worden geïmporteerd. Een van de leverende boeren, Jan Huijgen van de Eemlandhoeve, streeft er naar om in 2020 een aandeel van 30 procent regionaal voedsel te bereiken.

Thomas Zeegers van The Greenbee woont zelf ook in het verspreidingsgebied, te Hilversum.

The Greenbee