Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Lisette Kreischer, foto P+ People Planet Profit
Lisette Kreischer, foto P+ People Planet Profit
18 oktober 2015

Lisette Kreischer kookt met groente uit zee

Zeewier, wakame, dulse, Iers mos, zeekraal, lamsoor, strandbiet, ijskruid, zeepeterselie... In een prachtig boek toont Lisette Kreischer hoe je kookt met groente uit zee.

Groente uit zee is lekker, voedzaam en goed voor het milieu. Het wordt een belangrijke bron van eiwitten voor de toekomst, om de wereld te kunnen voeden. In de keuken met zeewier experimenteren is het begin van een trend, want zilte groenten worden populair.

Dat staat in het zeewier(kook)boek Groente uit zee dat deze week is verschenen. Lisette Kreischer, medeoprichter van The Dutch Weed Burger, Marcel Schuttelaar en Koen van Swam van Stichting Noordzeeboerderij, sloegen voor dit baanbrekende boek de handen ineen.

Kreischer (1981) is in korte tijd dé trendsetter geworden op het gebied van groen en bewust leven en genieten. Haar meest recente initiatief is The Dutch Weed Burger waarmee ze de wereld verovert. Kreischer heeft diverse eerdere kookboeken op haar naam staan: Veggie in Pumps, Ecofabulous koken in alle seizoenen, Lisette in Luilekkerland en Wat de pot schaft. Dit laatste boek was genomineerd voor het meest duurzame Kookboek van het Jaar 2012. P+ presenteerde haar al heel vroeg in haar loopbaan, toen ze begon met het bakken van veggie cupcakes. Ze kwam ermee op de cover.

Op toegankelijke wijze wordt de oorsprong en de achtergrond van zeewier voor een breed publiek inzichtelijk gemaakt. De lezer komt te weten dat zeewier en algen een belangrijke bron van zuurstof zijn voor onze atmosfeer. En dat er onderwater ook bossen bestaan, kelpwouden genaamd.

Zeewier is gezond, maar je kunt er ook te veel van eten. De auteurs hebben zo goed mogelijk geprobeerd een onderscheid te maken tussen zin en onzin over zeewier. Met schitterende fotografie en interviews met de ambassadeurs van zeewier.

De 50 plantaardige recepten prikkelen de zintuigen. Lisette Kreischer laat smaakvol zien hoe zilte groenten onderdeel gaan worden van ons dagelijkse menu, van algensmoothie tot feestelijke zeewierchococoladetaart. Wie thuis gasten echt wil verrassen, zet een van deze recepten op tafel, vaak varianten op heel bekende gerechten, zelfs een pizza.

Groente uit zee is uitgegeven in samenwerking met Kosmos Uitgevers. Eerder hebben zij ook Plant Power van Lisette Kreischer uitgebracht. Groente uit zee is te koop bij de boekenwinkel te bestellen online. De prijs van het boek is 24,99 euro. Met de aankoop van het boek wordt de Stichting Noordzeeboerderij gesteund.

De Noordzeeboerderij werkt aan duurzame zeewierteelt op zee. Zeewier is een veelzijdig en voedzaam ‘gewas’. Het kan geteeld worden zonder gebruik van land, zoet water of meststoffen. In de toekomst ziet de stichting mogelijkheden om boven de Waddeneilanden en voor de Noord- en Zuid-Hollandse kust zeeboerderijen te ontwikkelen met geïntegreerde bedrijvigheid met zeewierteelt, visserij, schelpdierenkweek, natuurbeheer en zelfs energieproductie, liefst natuurlijk bij windmolenparken.

Hiervoor heeft de stichting het Zeewierplatform opgezet. Samen met bedrijven, kennisinstellingen en overheden worden stappen gezet om de zeewierteeltketen in Nederland tot bloei te laten komen. Het initiatief is ontwikkeld onder de paraplu van het Haagse adviesbureau Schuttelaar & Partners.

Bestellen van Groente uit zee

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier