Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
China Baotou in zeldzame aardmetalen
China Baotou in zeldzame aardmetalen
25 oktober 2012

Grondstoffenschaarste: China speelt het spel hard

China geeft een voorproefje van het spel met grondstoffenschaarste. Voor de tweede keer wordt het delven van zeldzame aardmetalen een maand gestopt, om de prijzen op de wereldmarkt omhoog te jagen. De aardmetalen zijn nodig voor de producties van smartphones, zoals de iPhone.

De aardmetalen zijn nodig voor de productie van smartphones, zoals de iPhone en de Galaxy, maar ook voor tablets als de iPad.

Baotou Steel, China's grootste delver van zeldzame aardmetalen, heeft aangekondigd de productie per direct een maand lang stil te leggen, om de prijzen weer te laten stijgen. Volgens Baotou zijn de prijzen het laatste halfjaar gezakt op de markt. Zo kost bijvoorbeeld een ton praseodymium-neodymium-oxide 55.556 dollar, bijna de helft van oktober vorig jaar. Oorzaak zou de zwakke economische ontwikkeling zijn in de wereldhandel.

De firma heeft daarom besloten de productie voor zeker een maand te staken in de hoop dat door een toegenomen schaarste de prijzen weer een stijgende lijn laten zien, zo meldt The China Post. Baotou staakte in oktober vorig jaar ook al zijn productie voor de periode van een maand, maar deze stap had weinig invloed op de prijzen voor zeldzame aardmetalen.

Elektronicafabrikanten wereldwijd volgen de ontwikkelingen op de Chinese markt voor aardmetalen nauwgezet vanwege hun afhankelijkheid van deze grondstoffen. China heeft 95 procent van deze markt in handen. De Chinese regering heeft de afgelopen jaren de export van de grondstoffen diverse malen aan banden gelegd. Hierdoor zijn in diverse landen, waaronder Vietnam, Maleisië, de VS en Australië, diverse projecten opgezet om opnieuw aardmetalen te gaan delven. Groot nadeel zijn echter de milieuonvriendelijke productiemethoden.
Beleggers houden niet van deze grappen. Het aandeel in Baotou daalde na de aankondiging met bijna 3 procent.

China Post over Baotou Steel