Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Billy Ikea
Billy Ikea
01 oktober 2016

Zweden denkt serieus aan grondstoffentax

De Zweedse regeringspartijen stellen een belastingverlaging op reparatie voor van 54 miljoen dollar per jaar. Tegelijkertijd moet er een ‘chemietax’ komen van 233 miljoen voor verwerking van nieuwe grondstoffen in producten en computers.

Is dit het einde van de niet reparabele boekenkast Billy van Ikea?

Deze nieuwe wetgeving zou betekenen dat de Zweedse belastingen op reparatie van kleding, fietsen en schoenen omlaag gaat van 25 procent naar 12 procent, een halvering van de kosten dus. Inwoners van Zweden zouden ook de helft van de arbeidskosten voor het repareren van koelkasten, wasmachines en ander witgoed mogen opvoeren als aftrek op hun inkomstenbelasting.

Het voorstel is gedaan door de Sociaal Democraten en de Groene partijen, die nu in Zweden aan de macht zijn. Onderdeel van het plan is een publiciteitscampagne om de landgenoten te stimuleren niet langer aan vervanging van kapotte spullen te denken, maar aan reparatie. Het zou het einde van de ‘weggooimaatschappij’ moeten inluiden.

In Nederland heeft de reparatie een boost gekregen met de organisatie van Repair Cafe’s. Doortimmerde voorstellen als van Ex'tax om tot een uitruil van lagere arbeidskosten te komen en tegelijkertijd de kosten van grondstoffen te verhogen werden door onze regeringspartijen maar voor de helft ingevuld. Alleen de loonkosten mochten omlaag.

De Zweedse regeringspartijen gaan hun voorstellen indienen bij de begrotingsbehandeling voor volgend jaar. Als er in december mee wordt ingestemd, mag ook het Zweedse Ikea nog wel eens even heel goed het eigen assortiment screenen. Suggestie: alle kasten en leggers gemaakt van geperst hout uit het assortiment halen, want ze doorstaan geen enkele verhuizing of reparatie. Bye bye Billy!

The Guardian over de Zweedse grondstoffentax

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier