Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
29 december 2011

Eten van haaienvinnensoep verboden

Het hele jaar al benieuwd wat die haaienvinnen toch kosten en nu weten we het. Minimaal 92 euro per kilo, oplopend tot 230 euro. Het goede nieuws: dit jaar verbood de vijfde Amerikaanse staat het bestellen van een kopje haaienvinnensoep.

In oktober tekende gouverneur Jerry Brown van Californië een wet die de haaien moet beschermen tegen Chinezen die perse echte haaienvin in hun soep willen hebben. Een belangrijke boodschap, want deze Amerikaanse staat is de vijfde economie ter wereld en ‘grenst’ aan de Aziatische landen waar haaienvinnen als een delicatesse worden beschouwd. Alleen de Pacific zit er nog tussen, en daarin zwemmen steeds minder haaien. De markt in deze staat voor haaienvinnen is dan ook de grootste buiten Aziatische landen zelf.

Eerdere Amerikaanse staten die de verkoop, handel en het bezit van haaienvinnen in de ban deden waren: Hawaii, Washington, Oregon en Guam.

Gouverneur Brown liet ook een statement uitgaan: “De praktijk van het afsnijden van de vinnen van levende haaien om ze daarna terug in zee te gooien is niet alleen wreed, maar het beschadigt ook de gezondheid van onze oceanen.” Per jaar worden ongeveer 73 miljoen haaien vermoord vanwege hun vinnnen. Sommige soorten zijn al gedecimeerd tot 90 procent van de oorspronkelijke hoeveelheid.

Net als hier in Nederland tijdens de discussie over het onverdoofd slachten, leverde deze wet ook in Californië een heftig debat op bij volksvertegenwoordigers van Aziatische afkomst. Het ging ditmaal niet om het recht om eeuwenoude geloofsgebruiken, maar om de vraag of het verbieden van het eten van een kopje met haaienvinnnensoep ‘rascistisch’ zou zijn. Het verbod zou vooral de bewoners van Aziatische afkomst treffen.

Aan de andere kant waren er Amerikaanse celebrities die zich uitspraken voor het verbieden van de handel in haaienvinnen. Onder hen Bo Derek.

De wet gaat in op 1 januari 2012 en kent slechts enkele uitzonderingen. Bestaande voorraden mogen worden verkocht tot in de zomer van 2013. Sportvissers mogen nog wel op haaien vangen en wie een haai wil opzetten om in de woonkamer op te hangen als jachttrofee, mag dat ook. Het verschil? “Haaien hebben hun vinnen echt nodig en wij niet”, zei een van de activisten die erg blij was met deze ‘bill’.

En wat doen wij in Nederland? Domme vraag. Niks dus. Vette pech voor de Dierenpolitie van Wilders, die elke avond hadden kunnen gaan Chinezen. De Europese Commissie daarentegen wil de handel in haaienvinnen ook gaan verbieden.

Meer details op de website van de Huffington Post

 

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier