Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
coca-cola
coca-cola
04 september 2015

Frisdrank veroorzaakt hartklachten

Frisdranken met suiker veroorzaken hartklachten, zelfs fatale hartaanvallen. Koffie en groene thee juist niet, zo blijkt uit Japans onderzoek onder 800 duizend mensen .

Dat frisdrank een dikmaker van jewelste is, dat zou inmiddels 100 procent van de bevolking inmiddels moeten weten. Dat dik zijn niet gezond is, mag ook bekend worden veronderstelt. Deze week werd deze aanname in Londen wetenschappelijk bevestigd door Japans onderzoek van hoogleraar cardiologie Keijiro Saku van de Fukuoka University. Op het congres van de European Society of Cardiology presenteerde hij overtuigende cijfers.

Professor Saku onderzocht maar liefst 797.422 patiënten met hartklachten in de periode tussen 2005 en 2011 en koppelde dit aan statistische cijfers over consumptiegedrag. Hij stelde daarop dat het drinken van frisdrank significant geassocieerd kan worden met hartklachten, zelfs hartaanvallen waarbij re-animatie nodig was. Ter nuancering: kleine hoeveelheden doen geen kwaad. Maar toch. Bij andere dranken, zoals groene thee, koffie, chocolademelk, fruit- of groentesap, kon deze duidelijke relatie tussen consumptie en hartfalen niet gevonden worden. “Het kan fataal zijn”, stelde Saku in een verklaring.

Het onderzoek bevestigt eerdere berichten in maart over de light-versies van cola en andere gezoete limonade. Wie dagelijks Cola Light drinkt krijgt drie keer vaker last van overgewicht dan mensen die de frisdrank laten staan, zo stelde onderzoeker Sharon Fowler van de University of Texas Health Science Center in San Antonio. En overgewicht is weer slecht voor hart- en bloedvaten.

De Tufts University ging daar in juni met onthutsende cijfers overheen. In het tijdschrift Circulation werd geschat dat frisdranken verantwoordelijk zijn voor 133 duizend sterfgevallen als gevolg van diabetes, 45 duizend door hartfalen en 6.450 door kanker. Dat zijn er in totaal dus 180 duizend per jaar, verspreid over de hele aarde. Onder hen 25 duizend Amerikanen. Het betekent wel dat 1 op de 100 sterfgevallen gerelateerd is aan het drinken van frisdrank. Veruit de meeste slachtoffers vallen in Mexico: 404 inwoners op de miljoen volwassen. Zuid-Afrika en Marokko staan op de tweede en derde plaats. In West-Europa vallen de meeste slachtoffers in Duitsland, met 49 doden op de miljoen volwassenen.

Het Japanse onderzoek van professor Keijiro Saku

De lijst met doden door frisdrank in de Washington Post