Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Hawaii
Hawaii
13 mei 2015

Hawaii op 100% groene stroom in 2045

Op verre eilanden kunnen sommige producten erg duur zijn. Voor Hawaii is dat de import van olie. Daarom wil deze Amerikaanse staat volledig over op zonne-energie.

De energieprijs op Hawaï is drie keer zo hoog als het Amerikaanse gemiddelde. De hoge kosten van import en raffinage zorgt wel voor een snelle transitie. De energieprijzen zijn er er drie keer zo hoog als op het Amerikaanse vasteland. Nu al is 10 procent van de elektriciteit in Hawaï afkomstig van zonne-energie. Op 1 op de 8 woningen liggen zonnepanelen. Hawaï genereert daarmee nu al. de meeste zonne-energie van alle Amerikaanse staten.

Zoals ook Denemarken dat doet, gebruikt de regering wetgeving om de vergaande duurzame doelstelling te bereiken. Deze week ging er een wetsvoorstel naar de gouverneur waarin wordt voorgesteld tot 100 % duurzaam te komen, naast zon- ook windenergie.

Senator Mike Gabbard gaf aan hoe bijzonder dit is: “Wij zijn dan op deze wereld de groep eilanden met de grootste populatie die volledig over wil gaan op dit doel.” Er zijn wel andere andere bekende voorbeelden, zoals Texel in Nederland en een eiland ver buiten het vasteland van Denemarken.

De gouverneur David Ige heeft tot 15 mei de tijd om zijn veto tegen dit voorstel uit te spreken, of het goed te keuren. Maar het zijn partijgenoten, beiden Democraten. En mocht hij niet reageren, dat wordt het voorstel automatisch wet. In feite legt Hawaii de lat dan nog iets hoger dan hij nu ligt: nu wil de staat naar 40 procent hernieuwbare energie eind 2030.

De energiemaatschappijen op het eiland werken niet erg mee. Huiseigenaren moeten 18 maanden wachten op aansluiting op het net: al die tijd liggen hun zonnepanelen voor niets op het dak. De kans is dan ook groot dat aanbieders van thuisaccu’s, zoals Tesla, hier een enorme markt gaan aanboren. Bewoners van Hawaii gaan dan massaal off-grid. Ook zoekt Hawaii naar een oplossing om energie tussen de eilanden onderling uit te wisselen.

Meer over deze transformatie

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier