Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Heijmans ONE huis
Heijmans ONE huis
06 december 2014

Heijmans opent eerste verhuisbare huis

Het kan tijdelijk staan op opgespoten industrieterreinen. Of waar dan ook. Heijmans opende het eerste ONE huis op Zeeburgereiland in Amsterdam.

Oppakken en wegwezen. Alsof het een tent is. In een dag is het voor elkaar.

Ook al is het tijdelijk, het ONE huis voorziet in alle benodigde faciliteiten, zoals een keuken, een badkamer, een ruime woonkamer met vide, een aparte slaapkamer én een eigen voordeur met een buitenterras.

Dat is het meest opmerkelijke aan het huis van ‘proefbewoonster’ Carmen Felix, die drie maanden het eerste ONE huis mag uitproberen. Op basis van haar ervaringen wil Heijmans eventueel aanpassen en dan de markt opgaan. De doelgroep: jong afgestudeerden die geen eigen woning kunnen kopen. Het gaat om geschat 700.000 mensen in het jaar 2050 (CBS), evenveel als het aantal inwoners van Rotterdam.

Heijmans heeft ook aan duurzaamheidskenmerken gedacht. Uiteraard is het goed om ‘lege gebieden’ in en rond de stad nuttig te gebruiken. Door het tijdelijke karakter is er geen gasaansluiting. Alles is elektrische en dan kan er dus voor groene stroom gekozen worden. Het huis is vooral van hout opgetrokken, het specialisme van architectenbureau MoodWorks. Hetzelfde bureau zet ook trekkershutten neer, en flexibele werkplekken voor Staatsbosbeheer, het zogenaamde ‘Wildwerken project’. Door het semi-permanente karakter en de ecologische houtkeuze, heeft het ONE huis een circulair karakter.

Carmen Felix is een 28-jarige journaliste, die nog steeds in een studentenhuis in Amsterdam woonde. Over de lastige woningmarkt: “Mijn leeftijdsgenoten en ik worden in een kader gedrukt waar we ons niet in thuis voelen. We willen op ons dertigste nog niet kopen, ook omdat we daarvoor vaak onze ouders nodig hebben. Dus gaan we bijvoorbeeld maar heel snel samenwonen om toch zelfstandig in een huis te kunnen. Of we staan elke week klaar om te verhuizen vanuit ons antikraakpand. We worden gedwongen om genoegen te nemen met wat er is. Het is 2014, volgens mij moeten we dat beter op kunnen lossen.”

Heijmans haakt in op een trend die in de recreatie- en festivalsfeer al wat langer in ontwikkeling is. Een voorbeeld daarvan is Flexotels. eze organisatie plaatst haar mobiel hotel op festivals en sport events door heel West-Europa. Dit kan zijn voor zowel medewerkers en bezoekers als voor artiesten. Een verblijf in het mobiel hotel verhoogt de kans om langer op het evenement te blijven. Daarnaast hoeft de organisatie zich geen zorgen te maken over het vervoer van artiesten of medewerkers terug naar huis of naar een, verder weg gelegen, hotelaccommodatie.

De inklapbare hotelkamers, worden in korte tijd opgebouwd. In een Flexotelkamer kunnen maximaal 2 personen overnachten. Elektriciteit en licht is aanwezig en iedere kamer wordt standaard opgeleverd met linnen en handdoeken. Daarnaast kan iedere kamer met een sleutel worden afgesloten wat bij de bezoeker als meerwaarde wordt ervaren. Na afloop worden de kamers van het mobiel hotel weer snel en gemakkelijk ingeklapt  en getransporteerd.

Heijmans over het ONE Huis

Het Flexotel