Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Hemelswater
Hemelswater
02 oktober 2016

Regen goed nieuws voor biermakers Hemelswater

De herfst is nu dan toch begonnen. Slecht nieuws voor alle biermakers, maar goed nieuws voor de brouwers van Hemelswater, die in Amsterdam wateroverlast willen voorkomen door bier te brouwen met… regenwater.

Het idee is natuurlijk buitengewoon origineel, het bier smaakt zacht, vol, bitter en blond, maar nog spannender is het idee dat alle Amsterdammers in Hemelswater kunnen participeren. Het eerste 1000 liter opvangbak wordt op het dak van een hotel opgevangen, maar de bedoeling is om in de hele stad op te gaan vangen. Het is in principe mogelijk dat elke initiatiefnemer hiermee eigen bier brouwt.

“En dan kunnen er smaakverschillen in zitten”, vertelde circulair ondernemer Joris Hoebe. “Dat merken we nu al bij een eerste proef met water uit de buurt van Amsterdam-Zuidoost.” Uiteraard wordt alle regenwater eerst nog gezuiverd, voordat het de brouwersketels van De Prael ingaat, ook al zo’n bijzonder initiatief, dat werd geboren om werk te bieden aan mensen met een psychiatrisch verleden.

Hoebe wil met deze uitbreiding een bijdrage leveren aan het meer waterbestendig maken van de stad. In de historische binnenstad lopen de tropische wolkbreuken die Nederland steeds vaker teisteren wel weg in de grachten, maar in andere stadsdelen kunnen de riolen de overlast niet aan.

Het is dus een initiatief met bijzondere kenmerken. Georganiseerd van onderop, met de bedoeling zoveel mogelijk mensen eigenaar te laten zijn. Circulair, door het opvangen en gebruik maken van regenwater. Ook levert het een bijdrage aan het opvangen van de verandering van klimaat.

Hemelswater werd op het mediaLAB Amsterdam geboren uit een samenwerking tussen Amsterdam Rainproof, MediaLAB Amsterdam en Hoebe.  Hij vertelde over zijn ‘Eureka-moment’: "Ik werkte in het MediaLAB samen met Amsterdam Rainproof om mensen bewuster te maken van het 'rainproof' probleem. Thuis brouwde ik bier en kwam erachter dat ik heel veel water aan het verspillen was. Toen het buiten ging regen werd het simpele idee geboren!"

De eerste partij van 3000 flesjes was binnen de kortste keren uitverkocht.

Hemelswater is niet alleen in de proeverij van De Prael te koop, en ook in enkele Amsterdamzse kroegen, maar ook te bestellen via de website. Nu de regen weer met bakken uit de lucht gaat vallen, kan de voorraad weer op peil worden gebracht. Bedoeling is jaarlijks 200.000 liter hemelwater op te vangen.

Via de website van Hemelswater is het bier te bestellen.