Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Heroes on Socks
Heroes on Socks
07 december 2018

Heroes on Socks: groene sokken lopen het beste

Groene sokken lopen op dit moment heel erg goed. Aldus melden de makers van Heroes on Socks, een duurzaam Nederlands kwaliteitsmerk sokken. Voor zakelijke types is er onder andere een subtiel model onder de naam ‘Willy Green’. Nostalgische actievoerders worden bediend met de ‘Hamilton Green’, die doet denken aan goede oude geitenwollensokken, maar toch echt van katoen zijn.

Heroes on Socks zag vijf jaar geleden het leven in Amsterdam. De naam doet het al vermoeden, het is een letterlijke vertaling van onze uitdrukking ‘helden op sokken’. Dat moet in dit geval uitgelegd worden als een eerbetoon aan mannen in donkere kostuums die het aandurven om zich nu eens niet in een oersaaie zwarte of grijze of blauwe sok van Tommy Hilfiger te hijsen.

Saša Ristovski, een van de oprichters van het label, over de motivatie achter zijn start-up: “Sokken zijn erg ondergewaardeerde producten, in onze beleving. Toch is het een van de weinige kledingstukken waar een man zich in kan onderscheiden. Happysocks heeft heel veel gedaan aan de herwaardering, maar die sokken zijn weer net iets te happy voor een zakelijke omgeving. Ook kan de kwaliteit beter. Daarom maken wij designsokken in een kleine exclusieve oplage tot 800 paar, soms maar 200 paar zelfs. De kans dat je iemand treft met dezelfde sokken aan is dus niet erg groot.”

Toch gaat deze filosofie niet ten koste van duurzame uitgangspunten stelt Ristoviski, die een achtergrond heeft in international finance. “We kiezen voor een betere kwaliteit katoen en laten onze sokken in Italië door ambachtslieden vervaardigen. Tijdens het maakproces verstevigen we de twee zwakke punten: de hiel en de tenen. Omdat de sok zo ondergewaardeerd is, kopen mannen vaak een te kleine maat. Daardoor loopt de hiel sneller door. De tenen gaan vaak stuk omdat de teennagels niet op tijd geknipt worden. Ons product is daardoor geen weggooiproduct meer, wat een sok vaak is. We doen ook niet mee aan uitverkoop en ook niet aan Black Friday.”

Doordat ontwerper Darrin Umboh zich bovendien beperkt in het kiezen van kleuren, wordt voorkomen dat restvoorraden garen ontstaan. Ristoviski: “Als we een nieuw thema maken, dan komen de kleuren van deze katoen in de hele collectie terug. We maken ook net zoveel sokken totdat het garen op is. Ook proberen we zoveel mogelijk al bestaande garens te gebruiken, om te voorkomen dat er nieuw katoen geverfd moet worden. We gebruiken liever garens die al gekleurd zijn. Ook daardoor is de milieubelasting van onze sokken lager.”

Tenslotte doet Heroes on Socks er alles aan om onnodige vervoersstromen te voorkomen. De sokken zijn zowel in Amsterdam als in de middelgrote steden in de winkel te koop, maar natuurlijk ook via internet te bestellen. “Je wilt niet dat mensen een vrachtauto laten rijden voor één paar sokken, in zo’n grote bol.com doos. Wij leveren daarom pas zonder verzendkosten vanaf bestellingen van 2 paar. Voor in de winkel proberen we het gebruik van plastic te verminderen door de plastic hangertjes te vervangen voor kartonnetjes waar de sokken in zitten.”

Dan de kleur groen, die momenteel opvallend succesvol is. Voor Ristovski is het model ‘Willy Green’ met groene streepjes en een donkerblauwe teen de favoriet. Voor actievoerders die een paar uur voor een gebouw staan te trappelen is de nostalgische Hamilton Green beter geschikt. “Die lijkt van geitenwol te zijn gemaakt, maar is toch van gekamd katoen. Het voordeel: het kriebelt niet zo als die sokken van vroeger.”

Het grappige is wel dat de actievoerder met 16,95 euro voor een paar van zulke sokken duurder uit is dan de directeur in de boardroom met zijn fijnere kwaliteit katoen, die voor 9.95 euro al een bijna uniek statement kan maken.

Hier de recentie collectie van Heroes on Socks (ook voor dames)

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier