Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Herso verlijmd vele soorten hout
Herso verlijmd vele soorten hout
06 oktober 2012

Herso: Meubelmakers maken kattenbakvulsel

De beeldschone latjestafels van Herso kennen we. Maar dat deze meubelmakers van het afval van hun houtafval korrels voor in de kattenbak maken, dat is nieuw.

Al die verschillende soorten hout met een bijzondere lijm aan elkaar gehecht. Wie het nog eens wil zien moet naar de beurs Milieu 2012. Daar richt Herso de volledige stand van de Vereniging van Milieuprofessionals (VVM) in.

Rik Ruigrok van Herso liet ons enthousiast weten: “Daar staan onze tafels van afvalhout. Van ons eigen zaagsel en resthout word methyl-alcohol gestookt, kattenbakvulling gemaakt en daarna nog compost ! En voor ik het vergeet, er gaat ook nog wat resthout in de kachel , die blijft dan ook roken. Da's ook belangrijk in deze tijden!”

Het is Herso gegund, succes. Ruigrok koos niet de makkelijkste weg, door alle soorten hout te willen verlijmen. Dat kan namelijk niet. Althans, niet met alle tot voor kort bestaande lijmen. Ruikrok: “Iedereen die iets van het meubelmakersvak kent, weet dat eiken met eiken is te verlijmen en dat teak met teak evenmin een probleem is. Maar teak met eiken is al moeilijker , en wie het in zijn hoofd haalt om mahonie, eiken, bamboe, berken, merbau, essen, vuren en meranti tot een geheel te smeden komt van een koude kermis thuis.”

Daar werd dus een zwaar Research & Development-traject opgezet, voor een deel uitgevoerd bij een toeleverancier van lijmen. Ruigrok: “Door mijn eigenwijsheid én stug volhouden zijn we er in geslaagd om met behulp van de lijmfabriek -waar ze grijze haren van ons moeten hebben gekregen- een nieuwe lijmsoort te ontwikkelen. Een biologisch afbreekbare lijm waarmee het mogelijk werd om elke houtsoort met elke anders soort te verlijmen. Die ontdekking werd de basis waarop wij verder konden met onze ideeën.”

Inmiddels staan er Herso-vergadertafels bij Agentschap NL en bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Ruigrok koopt zijn afvalhout bij recyclebedrijven als Van Kaathoven, uit failliete boedels, en ook door terugname van oude interieurs bij nieuw te leveren inrichtingen.

Na het zagen heeft echter ook Ruigrok nog wat restjes, waar hij als meubelmaker werkelijk niets mee aankon. Ook daar bedacht hij een list op: “Ons zelf geproduceerde afval, zoals heel kleine brokjes hout , zaagsel en schuurstof gaat retour richting Van Kaathoven. Die mengt dat met voedsel wat over de datum is, of niet meer op de markt mag komen omdat er te veel zout in zit . De suikers uit ons hout, en dat wat in het afvaleten zit, worden vergist, en zo ontstaat dan alcohol. Na dit gistingsproces worden de restanten gemengd met schuurstof. Dat bevat veel lignine. Het wordt zo kattenbakvulling. Na drie weken gebruik kan het de compost bak in.”

Wat? Maar wij jagen juist elke kat de tuin uit, die van plan is bij ons te gaan zitten schijten. De hond is er speciaal op afgericht.

Ruigrok: “Ha! Kattenurine bevat heel veel mineralen, dus is hiervoor uiterst geschikt.”

Bezoek de beurs Milieu 2012 in Den Bosch, van 9 tot 11 oktober.

Meubelfabriek Herso