Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
illustratie: Esther Dijkstra
illustratie: Esther Dijkstra
26 augustus 2015

P+ start Groene Breinbreker

Het mediaplatform P+ is een samenwerking aangegaan met het netwerk Het Groene Brein. Elke week beantwoorden wetenschappers een lastige vraag uit de praktijk van het duurzaam ondernemen (MVO).

Directeur Antoine Heideveld (1972) van Het Groene Brein verzamelde inmiddels 86 groene wetenschappers in zijn netwerk. “Een strenge selectie”, zegt hij er zelf over. Maar al wel zo breed dat er geen vraag te bedenken is, of er is wel een hoogleraar die hier kennis over heeft.

Volgens Heideveld maakt het duurzaam bedrijfsleven veel te weinig gebruik van die kennis. Hij ziet het als zijn opdracht deze kloof te dichten. Door de samenwerking met P+ als praktijkblad voor duurzaam ondernemen wil hij zijn kennisbank op verrassende wijze presenteren.

We deden zelf een proefje en vuurden de gekste vragen op Heideveld af. Hij wist bij elke kwestie wel een naam te noemen. Het waren niet altijd de bekendste wetenschappers op duurzaamheidsgebied, zoals Jan Rotmans, Jan Jonker, Rob van Tulder, Karen Maas, Jan Peter Balkenende, André Nijhof, Herman Wijffels, Louise Vet of een van de anderen die regelmatig in de kolommen van P+ opduiken. Het belooft dus een verkenning met vele ontdekkingen te worden.

De heel bekende Klaas van Egmond (oud-directeur van RIVM) beantwoordt op de website van P+ de eerste vraag over de uitgestelde belastinghervorming, met een stevig antwoord. Is het uitstel een ramp of een zegen?

Antoine Heideveld zelf begon in 1998 aan de Universiteit van Amsterdam als docent duurzame ontwikkeling. Hij was in hetzelfde jaar medeoprichter van een netwerk van gelijkgestemde docenten, de stichting Duurzaam Hoger Onderwijs (DHO), die zich richtte op hogescholen en universiteiten. Daarna werkte hij voor voorlopers van het huidige Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), functies die ook gericht waren op het verduurzamen van het onderwijs. In 2014 richtte hij Het Groene Brein op, samen met Marga Hoek van ondernemersvereniging de Groene Zaak.

Er zijn weinig mensen in Nederland die zo betrokken zijn bij de verduurzaming van het onderwijs als Heideveld: “Toen ik in 1994 met diverse andere studenten en docenten  ‘Studenten voor morgen’ (toen nog LHUMP) opzette, en in 1998 het netwerk ‘Duurzaam Hoger Onderwijs’ (DHO), waren er al enkele honderden enthousiaste leraren die duurzaamheid op universiteit of hogeschool naar voren wilden brengen. Vaak tegen de stroom in. Bedrijven vroegen er niet om, de meeste studenten ook niet. De mensen die wél wilden, boekten desalniettemin resultaat: er ontstonden minoren en hele opleidingen rondom duurzaamheid. De TU Delft was een absolute koploper door met heel de universiteit aan  te sturen op duurzaamheid. Onder hogescholen was de hogeschool Brabant (nu Avans Hogeschool) een mooi voorbeeld met aandacht voor duurzaamheid bij alle techniekopleidingen. Die ontwikkeling is doorgezet. Inmiddels zijn er 120 specifieke opleidingen voor duurzaamheid in het hbo en 152 aan de universiteiten. Duizenden studenten studeren elk jaar af als expert rondom duurzaamheid.”

Heideveld kreeg van ons ook een Groene Breinbreker toebedeeld: Kan duurzaam onderwijs verplicht worden? Hij beantwoordt deze vraag in het komende nummer van het tijdschrift P+, dat in september wordt verzonden.

Website van Het Groene Brein

Abonneren op P+ People Planet Profit