Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Hoe circulair ben ik?
Hoe circulair ben ik?
30 november 2016

P+ ENQUÊTE: Hoe circulair ben ik?

Een enquête over circulaire duurzame businessmodellen die werkt als een to-do-lijstje. Hoogleraar Jan Jonker van de Radboud Universiteit stelt 27 kernvragen die na beantwoording nog lang nadreunen.

Download deze P+ Special over dit landelijke onderzoek.

De circulaire economie blijkt alle activiteiten van een bedrijf te raken. Van verkoop tot consumentencontact, van verdienmodel tot strategie.

Wie de 27 vragen invult heeft meteen een to-do-lijstje.

Het bijzondere van dit onderzoek is dat de geënquêteerde gaandeweg beseft dat er een checklist ingevuld wordt. Zoiets is niet alleen handig bij het koffers inpakken, maar zeker ook om inzicht te krijgen in de benodigdheden voor een reis naar het land van circulariteit.

Jan Jonker (1954) hierover: “Dat is met opzet. En er is aan het einde van de tocht ook een beloning. Jouw uitslag wordt afgezet tegen de antwoorden van alle geënquêteerden voor jou. Dat is leuk om te zien. Waar scoor jij hoger dan het gemiddelde? Waar lager?”

 

 

De enquête stelt vragen over:

+ KRINGLOOP

+ WAARDECREATIE

+ STRATEGIE

+ ORGANISATIE

+ VERDIENMODEL

Over de laatste vragen kan Jonker kort zijn: “Laten we eerlijk zijn: in het begrip ‘circulaire economie’ zit het economisch denken verscholen. Dat je winst mag maken, is ook wat het concept People Planet Profit van John Elkington zo’n grote populariteit heeft bezorgd. Daar komt het na alle gepraat aan het einde van de dag toch op uit: wat kunnen we ermee verdienen? Dat zit er zwaar ingeramd. Hier helpt de enquête door verschillende verdienmodellen aan te reiken. Dat pak je in het half uurtje dat het kost om de vragen in te vullen ook nog even mee.”

VUL DE ENQUETE IN OP CIRCULAIREBUSINESSMODELLEN.NL

Download van de P+ Special

illustratie Pieter Geenen

 

Downloads

Meer info download je hier:

P+ Special: Enquete Circulaire Bedrijfsmodellen (748 kb)