Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Hoeksche wodka
Hoeksche wodka
12 juni 2012

Na Hoeksche chips nu ook Hoeksche wodka

De boeren van de Hoeksche Chips stoken nu ook sterke drank van hun duurzaam geteelde aardappelen. De eerste partij Hoeksche wodka oogst mooie proefnotities, vertelt boer Henk Scheele.

De prijzen die boeren dit jaar voor hun aardappelen vangen, is weer eens om te huilen. Hoe hard de drie boeren in de Hoeksche Waard ook chips bakken, maar liefst 11 uur per dag, de gekoelde voorraadschuur is nog lang niet leeg.

En toch gaat het uitstekend met dit lokale boerderijproduct. Een nieuwe smaak is aan het assortiment toegevoegd: tuinkruiden. Tal van grote supermarktketens bestellen het boerderijproduct nu ook onder eigen label. Orders voor de Kerstmarkt, zoals chips van paarse aardappeltjes, zitten ook al in de knip.

Maar nog steeds is het einde van de aardappelberg nog lang niet in zicht. “Daarom wilden we ook wodka gaan stoken”, vertelt Scheele. “Oospronkelijk werd wodka niet van graan, maar van aardappelen gestookt. Dat was lekkerder, maar ook duurder. Door de aardappelprijzen van vandaag is het weer net andersom.”

Hij begon alweer twee jaar geleden met marktonderzoek en ontdekte dat het maken van alcohol vandaag-de-dag heel specialistisch werk is. Zelfs de grootste drankmerken kopen hun alcohol simpelweg kant en klaar in. Maar dat past niet bij een boerderijproduct, dat toch meer de charme moet hebben van een Oostenrijkse boer die van zijn kersenoogst een mooie Kirchwasser stookt. Ook die aanpak stuitte op twee problemen. Er zijn prima kleine professionele distilleerketels op verkrijgbaar, maar toch te kleinschalig om daar vele hectares aardappelen mee om te zetten in sterke drank. Zo’n fles zou over de honderd euro gaan kosten. De wettelijke eisen die aan een distilleerderij worden gesteld, zijn bovendien zo hoog, dat een investering een hachelijke zaak is. Het is een van de redenen waarom in Nederland nauwelijks op kleine schaal alcohol voor de markt wordt gestookt.

Na eindeloos doorzoeken ‘en doorzeuren’ stuitte Scheele op een ambachtelijke distilleerderij in Duitsland, die qua schaalgrootte lijkt op de installaties die hij zelf stukje bij beetje opbouwde om de Hoeksche Chips te bakken. “Het bleek een liefhebber ook, die het niet alleen te doen is om zoveel mogelijk hectaliters om te zetten. Hij heeft onze aardappelen getest en was enthousiast. Wij telen voor de chips een ras met een hoog zetmeelgehalte. Dat komt ook bij het destilleren goed uit. Onze stoker is iemand die maar liefst drie keer destilleert, tot hij een alcoholpercentage van bijna 100 procent heeft bereikt, zo zuiver is het dan. We leverden daar onze eerste partij aardappelen af en hebben nu de eerste ‘jaargang’ flessen terug. We zetten het er ook op, kijk maar: Oogst nummer 1.”

Op de Taste of Amsterdam bood Scheele de eerste flessen aan om te proeven. De reacties waren goed. De smaak werd als zeer zacht beoordeeld. De eerste orders van slijterijen zijn binnen. De verkoopprijs in de winkel zal 23,50 euro bedragen. De verwachtingen zijn hoog: de markt voor wodka is ongeveer 5 miljoen liter per jaar groot.

Daags na binnenkomst van de eerste partij wodka kreeg Scheele wel onverwacht bezoek: douane. “Die wilden meteen de invoerrechten afrekenen. Het Rijk is de eerste die aan onze wodka heeft verdiend”, aldus Scheele.

De website van Hoeksche wodka