Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
sloegebied, foto Harry van Reeken
sloegebied, foto Harry van Reeken
17 februari 2012

ASN Bank vervangt lage windmolens voor hoge

Ook dat is een idee om aan meer windenergie op land te komen. Oude, lage turbines vervangen voor veel hogere met veel meer opbrengst. De ASN Bank doet dit in Zeeland.

Er was wel een wijziging in het bestemmingsplan voor nodig, door de provincie Zeeland. De Zeeuwen veranderden bewust de maximale ‘tiphoogte’ van windmolens, om zo vervanging van oudere turbines te stimuleren. 

In het industriële Sloegebied van Vlissingen staan er maar liefst een hele rij, waarvan er nu vier boven de rest zullen uitsteken.

Waarom niet meteen het hele rijtje?

Exploitant Henk Bouma, die in vroeger dagen zelf ook windmolens produceerde en de eerste generatie op deze plek neerzette, in 1988: “We hebben eerder al acht van de oudste turbines vervangen. Van de zeven die er nog over zijn vervangen we er nu vier, die een ashoogte krijgen van 100 meter. We mochten zelfs naar 125 meter, maar daar zijn de funderingen niet op berekend.  Omdat ze groter en hoger zijn, moet je ook met de afstanden rekening houden. Het verschil in opbrengst is al heel groot. Leverden de eerste molens 160 watt, de nieuwe zijn goed voor een vermogen van 3 Megawatt.” De jaarlijkse opbrengst bedraagt zo 35 miljoen kilowattuur (kW). 

De ASN Bank verzorgt de financiering van 14,8 miljoen euro voor vier nieuwe windturbines. De financiering vindt plaats vanuit het ASN Groenprojectenfonds. Met deze lening vervangt Bevordering Windenergie Nederland B.V. van Bouman de bestaande turbines. Op 1 april 2012 wordt gestart met de sloop van de huidige windturbines. In het eerste kwartaal van 2013 zijn de nieuwe windmolens volledig in gebruik.

Nog een vraag aan Bouma.

Is dit een goed voorbeeld voor de rest van Nederland?

“Ja”, zegt de exploitant: “Er staan al heel veel oudere types. Er is wel eerst een wijziging van het bestemmingsplan voor nodig, door de gemeente of de provincie. Maar dat gaat meestal wel makkelijker dan de aanvraag voor een heel nieuw park, waar nogal eens bezwaarschriften op komen.”

Ook de ASN Bank ziet vervanging van oude voor nieuwe turbines als een ontwikkeling. Woordvoerder  Ruud Stevens: “Wij zien het al wel vaker gebeuren, in Friesland bijvoorbeeld. Wij vinden dat heel interessant.”

Website ASN Bank

Foto: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Harry van Reeken