Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Holonite dorpels
Holonite dorpels
14 juni 2014

Holonite maakt biobased dorpels

De bouw kan alweer iets duurzamer. De biobased dorpels van Holonite zijn nu Cradle to Cradle gecertificeerd.

Het bedrijf in het Zeeuwse Tholen kreeg deze week Urgenda te gast. Op een filmpje legt de directeur Koning uit wat hem beweegt, om deze weg in te slaan. Hij kan zich geen extreme koerswending veroorloven, want de bouw is nog niet bereid meer geld te betalen voor een product dat terug kan in de biologische kringloop. “We maken deze dorpels  van hars en dat is weer een soort zand, een quartz.”

De nieuwe serie Holonite-producten is vervaardigd uit een nieuw mengsel, onder de naam Premax + en Premax ++. Deze dorpels zijn tot 60 procent  lichter in gewicht en extreem goed isolerend. Bovendien zijn ze nu ook Cradle to Cradle® brons gecertificeerd net als alle andere producten van Holonite.

Verder heeft Holonite de lat hooggelegd ten aanzien van de 'Biobased' versie van Holonite-producten. Gezamenlijk met leveranciers is er een ontwikkeltraject gestart waarbij geprobeerd wordt het deel hernieuwbare grondstoffen verder te vergroten. Ook is Holonite participant geworden in het 'Green Deals' traject. Doel van dit initiatief is om te komen tot een standaard voor het certificeren van biologische grondstoffen.

Stapsgewijs heeft het Cradle to Cradle proces al concrete verbeteringen voor Holonite met zich meegebracht, zowel op product- als procesniveau. Producten zijn lichter gemaakt, het waterverbruik is tot een minimum beperkt, restafval wordt vermalen en toegepast in de wegenbouw, hernieuwbare grondstoffen worden toegepast en er wordt gebruik gemaakt van groene bronnen en vluchtige stoffen zijn uit het productieproces verbannen waardoor de emissies nihil zijn. Dit zijn allemaal stapjes in de goede richting die uiteindelijk zullen bijdragen aan een 100 procent recyclebaar product.

Urgenda filmpje van Holonite
 

Holonite C2C gecertificeerd