Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Ragweed veroorzaakt hooikoorts
Ragweed veroorzaakt hooikoorts
11 september 2012

Opwarming aarde: zes weken langer hooikoorts

Amerikanen weten precies waar je het over hebt, wanneer je over ragweed begint. Italianen nu ook. Hooikoorts! Door de opwarming van de aarde steken planten die heftige allergische reacties bij mensen veroorzaken de Atlantische Oceaan over.

Nederlandse hooikoortspatiënten merken meteen wanneer de wilgen in bloei gaan. Dat betekent: niezen, tranen, jeuken en slikken. De media pikten al op dat de allergische reacties steeds erger lijken te worden worden, ook voor andere bloeiende grassen en onkruiden in de wegberm. Ze lijken steeds langer te bloeien.

En dat is ook zo. Een Brits rapport van de Health Protection Agency bevestigt deze trend. Onderzoeker David Heymann stelt dat het hooikoortsseizoen met zes weken wordt verlengd, als gevolg van de opwarmende aarde en klimaatverandering. Daar komt bij dat nieuwe vervelende planten zich verplaatsen. Daaronder dus ook de ‘common ragweed’, Ambrosia artemisiifolia, die pas in september bloeit en berucht is in Verenigde Staten. Een lelijke plant ook nog. Italianen kunnen daarover meepraten, want daar begint de plant zich al aardig uit te breiden. De plant lijkt erg op wat de Amerikanen ‘Goldenrod’ noemen, een al lang in Nederland ingeburgerde tuinplant. Maar daar heeft nooit iemand tranende ogen van gekregen.

Er zijn meer effecten door het opwarmen van de aarde, volgens Heymann. Hij signaleert alleen een verminderen van het aantal doden door heftig winterweer, zo’n 40 procent zelfs. Daar staan dodelijke hittegolven tegenover, een toename van overstromingen, meer gevallen van voedselvergiftiging en nieuwe infectieziekten die door muskieten worden overgebracht.

Heymann voorspelt dat het aantal slachtoffers door hittegolven in 2080 zes keer zo hoog zal zijn, zo’n 12.000 per jaar. We hebben het dan alleen over Groot-Brittannië.

Onderzoek van de Health Protection Agency

 

Downloads

Meer info download je hier:

Rapport over gezondheidseffecten opwarming (5687 kb)