Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
harry hummels, foto banking review
harry hummels, foto banking review
16 december 2012

Hummels wil keten van impact investeerders

 

Harry Hummels wil alle impact investeerders bundelen, omdat ‘er nu te weinig geefgeld is’. Dat zei hij na het ontvangst nemen van de APEC Award 2012, voor zijn bijdragen aan het ontwikkelen van impact investment.

Een keten van financiers bestaat volgens hoogleraar Hummels, ook directeur bij SNS Impact Investing niet alleen uit traditionele impact investeerders, zoals gefortuneerde ondernemers, angel investors, stichtingen en family offices. Ook wil hij institutionele beleggers en asset managers, inclusief private equity investeerders integreren in de impact investing keten die hem voor ogen staat.”

Hummels lichtte dit streven toe met: “Met filantropie en soft loans komen we er niet. Gelet op de behoefte aan kapitaal in de verschillende impact investeringsthema’s is het aanbod van kapitaal vanuit de hoek van het geefgeld te gering. Commercieel geld is vereist om daadwerkelijk maatschappelijke vooruitgang te boeken – overigens zonder te suggereren dat het commercieel kapitaal dit in haar eentje kan redden. Samenwerking is vereist. De exit van de één is de investering van de ander.”

Ter voorkoming van het misverstand dat Impact investing een verliesgevende zaak zou zijn, vertelde Hummels over de resultaten in Kenia, waar een rendement werd getoond waar elke Nederlandse spaarder jaloers op zou zijn: “Tegelijkertijd heeft de investeerder in KWFT in de afgelopen jaren een Return on Equity gemaakt van 12,6 procent, terwijl in de toekomst een verbetering van het rendement wordt verwacht.” Hummels schreef over deze investering eerder dit jaar in P+, in de vorm van een reisverslag.

Hummels liet de aanwezigen ook weten dat hij thuis niet de belangrijkste impact investor is. Dat zijn zijn vrouw en zijn twee dochters, een tweeling. “Door telkens maar weer te accepteren dat ik voor de goede zaak op pad moet, hebben zij nogal geïnvesteerd in mijn impact investing activiteiten. De Return on Investment die zij op hun investering maken is behoorlijk mager. Daar moet ik in de komende tijd hard aan werken.”

P+ biedt de danktoespraak als PDF aan. Zie de linkerkolom, onderaan.

APEC staat voor Private Equity Club Amsterdam.

 

Downloads

Meer info download je hier:

Dankrede Harry Hummels (74 kb)