Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
windmolen Kralingseveer, foto Mischa Keijser
windmolen Kralingseveer, foto Mischa Keijser
13 november 2016

Windmolen HVC geeft Rotterdam nieuwe skyline

Bijna net zo hoog als de beroemde Euromast, momenteel 185 meter. Aan de voet van de Van Brienenoordbrug stond in één nacht tijd ineens een reusachtige windmolen van 99 meter, met de wieken meegeteld 150 meter hoog. De molen van HVC bepaalt nu mede de skyline van havenstad.

Nog opmerkelijker: Rotterdammers procedeerden niet tegen deze landmark, net over de grens van hun stad, in Capelle aan den IJssel.

Havenstad Rotterdam telt nogal wat skyskrapers. De Maastoren is 164,75 meter hoog, de New Orleans 160,50 meter, de Montevideo en Delftse Poort iets meer dan 151 meter. Net over de grens met Capelle aan den IJssel, aan de overzijde van de A16, draait nu een windmolen die bijna even hoog is: 150 meter. Het gevaarte levert 3 Megawatt aan elektriciteit en bespaart ruim 5.000 ton CO2.

De windmolen is op 7 november door HVC onthuld, ook al kun je van het onthullen van een reus eigenlijk niet spreken. Het is onmogelijk de turbine niet te zien. Nog opmerkelijker is dat de gebruikelijke processen uitbleven. Dat heeft te maken met een grondige voorbereiding, maar ook met het feit dat de molen op het terrein van de afvalwaterzuivering staat. De turbine is omringd door een bedrijvenpark. De eerste woonwijk staat op 800 meter afstand. HVC wil bovendien dat de molen van iedereen is. Omwonenden en ondernemingen er tegen gereduceerd tarief stroom van kunnen kopen. Of zelfs medeaandeelhouder kunnen worden.

Lees alles hierover in P+ Special (PDF)

Downloads

Meer info download je hier:

P+ Special: 'Windmolen siert de stad' (1883 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier