Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Screen iPhone, foto Dreamstime
Screen iPhone, foto Dreamstime
12 januari 2017

Investeer in iPhone glasschermen

Auw! iPhone op straat gevallen. Glas in diggelen. Nog twee weken doorwurmen en dan maar een nieuwe kopen? Minpex zorgt voor een duurzamer oplossing.

De groothandel Minpex kan nieuwe glasplaatjes leveren. De vraag onder consumenten en reparateurs is zo groot, dat Oneplanetcrowd is ingezet om via crowdfunding voldoende voorraad glasplaatjes in te kunnen kopen. In China is de minimum-order duizend stuks. Daar beginnen kleine reparateurs niet aan. De crowdfundingscampagne is bijna afgelopen.

Hoe het werkt? Minpex, dé groothandel voor Apple onderdelen, is gestart met het terugkopen en recyclen van iPhone schermen. Daarvoor koopt Minpex defecte iPhone schermen terug van  de reparateurs en laat deze in China voorzien van een nieuwe glasplaat.

Door vervanging van de glasplaat is het complete scherm weer als nieuw en wordt er bespaard op kostbare grondstoffen. Daarna worden de schermen als refurbished terug in de markt gebracht. 

We gooien veel telefoons weg omdat één onderdeeltje kapot is. Veel van deze elektronica gaat direct naar de vuilstortplaats of verbrandingsinstallatie. Telefoon apparatuur bestaat uit kostbare grondstoffen, waarvan er een groot tekort bestaat in de wereld.

Roy Erdmann, oprichter van Minpex: “Het is gewoonweg niet mogelijk om oneindig door te gaan met produceren en consumeren zoals we dat nu doen. Door meer te repareren met onderdelen van hogere kwaliteit doet de consument langer met zijn telefoon. En zo gaan we toch zuiniger om met onze grondstoffen.”

Minpex richt zich op het verduurzamen van de keten voor reparatie. 70 Procent van de onderdelen die Minpex inkoopt worden rechtstreeks aangekocht bij dezelfde fabriek waar Apple de onderdelen voor reparatie inkoopt. Allemaal fabrieken die de ondernemer zelf heeft bezocht. Hij biedt daarmee de garantie dat de werknemers onder eerlijke omstandigheden werken. De ondernemer levert de hoogwaardige onderdelen aan 4.000 ‘kleinere’ reparatiebedrijven in Nederland en België.

Omdat de productiekosten van kwalitatief hoge iPhone displays op dit moment zorgen voor een hoge prijs van de originele display, start Minpex nu ook met het “buy-back and recycle” proces.  En daarmee wordt de levensduur van apparatuur aanzienlijk verlengd.

Minpex moet op dit moment vaak nee verkopen aan reparatiebedrijven omdat er niet voldoende voorraad is. Daarom is Minpex een crowdfundingcampagne gestart via het platform Oneplanetcrowd. Met een lening kan Minpex  de voorraad uitbreiden en kan meer orders aannemen. 

Hier de crowdfundingcampagne voor Minpex