Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
i-ROAD van Toyota
i-ROAD van Toyota
11 maart 2013

Toyota presenteert overdekte elektrische motor i-ROAD

Hij heet de i-ROAD. Hij wordt alleen niet gemaakt door Apple, maar door Toyota. De autoshow in Genève kreeg de wereldpremière van deze overdekte elektrische motor voor twee personen op drie wielen.

Wat er nu al over bekend is… de i-Road wordt gevoed door lithium-ion batterijen, die een paar 2kW elektrische motoren aandrijven, die de twee voorwielen aandrijven.

De rijervaring zou volgens de makers van de Prius ‘active lean’ zijn, dat wij dan maar suf vertalen als ‘actief leunend’. Wat Toyota ermee bedoeld is dat je er schuin de bocht mee kunt nemen. Dwars door alle files heen, ook dat nog.

Kun je er Zuid-Frankrijk mee bereiken? De hamvraag van elke autobezitter tegenwoordig, om maar geen elektrische auto te hoeven aanschaffen? Nee, maar je kunt er net mee van Amsterdam naar Den Haag komen, als je geluk hebt. Daar even aan de laadpaal en weer terug. De actieradius is maximaal 50 kilometer.

Het voordeel voor stadsbestuurders: op 1 parkeerplek voor 1 auto passen maar liefst 4 i-Roads. (En ze veroorzaken natuurlijk ook geen CO2 als ze met groene energie worden opgeladen, en geen fijnstof, en ook geen herrie). Het voordeel voor de eigenaar: je regent nooit nat en je kan ‘m afsluiten.

Onze eerste indruk: de i-Road lijkt op een samengeperste Smart met heftige tegenwind. Zelfs stilstaand lijkt hij 350 kilometer per uur te rijden. Aan het stuur gezeten is het alsof je de piloot van een F16 bent, maar dan slechts met 1 schermpje voor je neus, de kilometerteller.

Filmpje van de i-ROAD die schuin door de bocht rondjes draait op de autobeurs in Genève.
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier