Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
citrus, foto P+ People Planet Profit
citrus, foto P+ People Planet Profit
05 juli 2015

Zomertip: ijsblokjes van citroenen

De tip voor de lekkerste ijskoude limonade die al je vrienden zal verrassen. Gemaakt van simpel kraanwater en ingevroren citroensap.

De gezamenlijke Nederlandse waterleidingbedrijven (VEWIN) leveren zo’n goede kwaliteit water, dat het kopen van bronwater een dief van je maakt. Een dief van je eigen portemonnee, welteverstaan.

Daarom deze tip om zomerse hittegolven door te komen. Neem een lege fles van anderhalve liter, vul deze met kraanwater en koel de fles even in het vriesvak en daarna enkele uren in het koelgedeelte.

Koop in de supermarkt een netje (biologische) citroenen. In een groothandel als de Makro zijn zelfs zware zakken van 5 kilo te koop, voor een prijs van 8,99 euro, excl. BTW. Pers deze citroenen uit, zoals je een sinaasappel zou uitpersen. Doe het citroensap in een bakje met vriesblokjes, met of zonder figuurtjes. Vierkante blokjes zijn eigenlijk nog het mooiste. Paar uurtjes laten invriezen.

Mik daarna een stuk of drie van deze ingevroren blokjes in het gekoelde kraanwater en je hebt een heerlijke dorstlesser. Iedereen zal zich verbaast afvragen: wat is dit? Niemand die gelooft dat lekker zo simpel en goed kan zijn.

Toch liever iets zoeter? Doe er dan een scheutje vruchtensiroop Tesseiro Zero % procent suiker bij, in de smaak citroen/limoen.

Ook leuk: ga daarna naar de Albert Heijn om te ontdekken hoe duur eenzelfde soort drankje citroenwater daar is: bijna twee euro voor nog geen liter. Minder lekker, minder verrassend.

VEWIN over de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater