Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Mathijs Bouman in FD
Mathijs Bouman in FD
04 juni 2016

Is Nederland echt op een na beste land ter wereld?

De champagne mag open want Nederland is op Zwitserland na het beste land ter wereld. Dat berekent Het Financieele Dagblad, op basis van 5 rapporten. Helaas zijn lijstjes over de duurzaamheid van Nederland niet meegeteld, daar stonden we gemiddeld op plaats 32.

Een exercitie die een goed gevoel geeft. Columnist Mathijs Bouman van het FD legde een aantal indexen naast elkaar die ieder voor zich aangeven welke landen het meest concurrerend zijn.

Het goede nieuws: na optellen en aftrekken staan we op de tweede plaats. Ook hoopgevend: we zitten na wat slechte jaren in de lift. Dat is opbeurend na alle alarmkreten van de afgelopen weken, waarin we constateerden dat Nederlandse start-ups heel slecht in staat zijn scale-ups te worden. Maar misschien zijn we heel erg kritisch op onszelf. Dat is goed. Moeten we vooral blijven.

Nu lijkt de exercitie van Bouman heel grondig, omdat hij niet de minste of geringste indexen heeft omgerekend. Hij nam onder andere het World Competitiveness Scoreboard van het World Economic Forum, de Global Innovation Index en zelfs de Happiness Ranking, die aangeeft hoe gelukkig wij onszelf voelen. Het is bekend dat we daar de Denen voor moeten laten gaan.

Maar als geluk in het overzicht wordt meegenomen, waarom dan niet de internationale lijsten waarop duidelijk wordt hoe duurzaam Nederland is ten opzichte van de rest van de wereld?  Je hoeft niet heel goed te kunnen rekenen om te begrijpen dat we dan behoorlijk gaan duikelen.

We komen op verschillende gerenommeerde duurzame landenlijsten nooit hoger dan plaats 21, vaker veel lager nog dan dat.

+ EU-lijst van landen hernieuwbare energiedoelstelling 2020: plaats 28.

+ Climate Change Performance CCPI: plaats 42.

+ Global Green Economy Index: plaats 21.

+ Yale Environmental Performance Index: plaats 36.

Verzoek aan Bouman: maak de volgende keer een berekening waarbij de duurzaamheidsindexen ook meetellen.  Of voeg ze desnoods samen en tel ze bij elkaar op. Als je het gemiddelde van deze lijstjes neemt, staan we niet op plaats 2, maar op plaats 32.

Dat is geen reden om champagne te drinken. Voorlopig drinken we nog even lauwwarme azijn.

Wie rekent er mee?

Positie Nederland EU-lijst van landen hernieuwbare energiedoelstelling

Positie Nederland op de Climate Change Performance CCPI:

Positie Nederland op Global Green Economy Index

Positie Nederland op rapport 2016 Yale