Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Dupont en HVC
Dupont en HVC
26 oktober 2012

DuPont pakt stoom van HVC in Dordrecht

Het heet industriële ecologie en het maakt de wereld een stuk duurzamer. Vanaf 2013 neemt DuPont zoveel stoom van de afvalverbrandingsinstallatie van HVC in Dordrecht af, dat er 50.000 ton CO2 minder in de atmosfeer terecht komt. In het weekend kan DuPont zelfs helemaal toe met de stoom van de nieuwe partner.

DuPont zal de stoom afnemen via een pijpleiding van 1 kilometer lengte die loopt vanuit de afvalenergiecentrale van HVC. Daarmee neemt de CO2-uitstoot van de Dordtse locatie van DuPont met zo’n 30 procent af, een besparing van ruwweg 50.000 ton CO2 op jaarbasis. Deze hoeveelheid is te vergelijking met de uitstoot van zo’n 15.000 middenklasseauto’s bij gemiddeld 20.000 km per jaar. En dan gaat het alleen om de stoom in de weekenden.

Door deze samenwerking wordt een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van de gemeente Dordrecht gerealiseerd. Met de realisatie van het project is een investering van circa 8 miljoen euro gemoeid.

Bij de verbranding van afval komt veel warmte vrij, in de vorm van stoom. Eind 2013 wordt deze stoom direct geleverd aan DuPont . “Dit project past goed bij de doelstellingen van DuPont en HVC. Beide bedrijven hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. In de weekenden gaan wij de stoom van buurman HVC gebruiken die nodig is voor onze productieprocessen”, zegt Paul Meyers, directeur van de locatie Dordrecht van DuPont. Hij staat links op de foto. “Onze eigen energiecentrale kunnen we in de weekenden uitschakelen, waardoor we geen gas hoeven te verbranden. Dit bespaart fossiele brandstoffen en verlaagt de CO₂-uitstoot.”

Wim van Lieshout, directeur HVC en dus rechts op de foto: “Met de stoomlevering aan DuPont verhoogt HVC het energetisch rendement van de installatie aanzienlijk, met zo’n 10 procent. Dit betekent voor ons ook een verduurzaming van de afvalenergiecentrale.”

Wethouder Duurzaamheid, Harry Wagemakers, toont zich verheugd over de samenwerking tussen DuPont en HVC. “Het klinkt misschien niet heel spectaculair, zo'n stoomleiding tussen twee bedrijven die toevallig redelijk dicht bij elkaar liggen, maar het levert ons als stad wél spectaculair veel op. Een van de doelstellingen binnen ons speerpunt Duurzaamheid is het realiseren van 11 procent energiebesparing in 2015 ten opzichte van 2009. De stoomlevering van HVC aan DuPont neemt een derde van deze doelstelling voor haar rekening! Een mooi initiatief van het bedrijfsleven dus.”

Na een periode van intensieve technische studies en voorbereiding gaat begin 2013 de eerste schop in de grond voor de aanleg van de pijpleiding.

Website HVC