Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
3 Nederlanden nodig, PBL
3 Nederlanden nodig, PBL
26 november 2013

Duurzaam NL in infographics gevangen

Elke Nederlanden heeft voor zijn consumptie 3 Nederlanden nodig. Het is een van de beelden uit de bekroonde uitgave ‘Nederland verbeeld’ van het Planbureau voor Leefomgeving. Hier de PDF.

‘Nederland verbeeld’ is uitgeroepen tot de winnaar van de Infographics Jaarprijs 2013. ‘Nederland verbeeld’ is een uitgave van het Planbureau van de Leefomgeving. Ook Bas Husslage werkte er aan mee, een redacteur die ook bijdragen leverde aan P+.

Volgens de jury stak ‘Nederland verbeeld’ met kop en schouders boven de andere inzendingen uit. Ook de inspirerende quote is mooi gekozen: ‘Zonder verhaal zijn cijfers sprakeloos’, een gedachte van theoloog Karel van der Toorn van de Universiteit van Amsterdam. Heel mooi bij een infographic waaruit blijkt dat Nederland eigenlijk geen land is, maar een dunbevolkte stad. Het stedelijk gebied neemt hier 15 procent van alle landgebruik in beslag, wereldwijd is dat slechts 0,5 procent. Een piepklein blokje rood op een heel groot groen-geel hakblok. En dat is nog eens exclusief Groenland en Antarctica.

In ‘Nederland verbeeld’ is een grote hoeveelheid complexe informatie, op vaak originele wijze, toegankelijk gemaakt, aldus de jury. Tekst en beeld worden succesvol geïntegreerd zodat ze elkaar versterken. Grote hoeveelheden data zijn daarom in één oogopslag te ‘lezen’ en te begrijpen. Hoewel het ontwerp niet vernieuwend is, wordt er toch met veel creativiteit een attractieve beeldtaal consequent neergezet. Daarnaast is de kwaliteit van het werk van een hoog niveau en worden lezers op aangename wijze uitgenodigd de informatie te doorgronden.

Heel wat infographics gaan over thema’s die in het duurzaamheidsdebat centraal staan. Vijf gaan er over voedsel, 31 over energie en maar liefst 53 over mobiliteit. Directeur Maarten Hajer van het Planbureau voor de Leefomgeving ziet het ook duidelijk als zijn opdracht om daar een bijdrage aan te leveren: “Wat betekent het eigenlijk als Nederland op termijn een volledig duurzame energievoorziening nastreeft? Hoeveel windmolens zijn er nodig om de Amercentrale te vervangen? Hoe verhoudt de CO2-uitstoot van een vliegreis naar New York zich eigenlijk tot de uitstoot van een alledaagse autorit? Het zou mooi zijn als deze bijzondere creativiteit nu ook weer zou kunnen helpen bij het vinden en doorvoeren van breed gedragen oplossingen voor de vraagstukken waarmee de samenleving zich geconfronteerd ziet.”

Wij vinden de mooiste infographics die over de schatkist die gevuld wordt met inkomsten (belastingen) van fossiele brandstoffen, het plaatje van de ‘voetafdruk’ van de Nederlander, dat drie Nederlanden groot is. En niet te vergeten de poging om een keten te visualiseren, in dit geval de keten van voedsel. Enorm complex aan het begin, met maar liefst 65.000 boeren als toeleveranciers, heel dun in het midden, met niet meer dan 5 inkoopkantioren voor 25 ‘supermarktformules’. Dat is onthullend. En dan aan het einde weer supercomplex, met maar liefst 16,7 miljoen consumenten. Heel subtiel is er ook aan de boerenmarkten gedacht, die niet door deze ‘flessehals’ gaan, maar direct van de boer aan de 7 miljoen huishoudens leveren.

De Infographics Jaarprijs wordt georganiseerd door de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en de NVJ. De jury van deze editie bestond uit: Paul Janse (2D3D, winnaar van de editie 2012), Sara Landeira (Designpolitie), Jasper Koning (VPRO’s tegenlicht) en Francien Malecki (FirMM).

Download van deze PBL-uitgave op de linkerkolom, onderaan.

Downloads

Meer info download je hier:

Nederland Verbeeld, PBL (16040 kb)