Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Intel Brian Krzanich
Intel Brian Krzanich
12 januari 2014

Intel stopt met conflictmineralen

 

Intel, de grootste chip bouwer van deze wereld, belooft alleen nog conflictvrije mineralen te gebruiken. Intel-directeur Brian Krzanich deed de belofte vanaf de jaarlijkse elektronicabeurs in Las Vegas.

Intel is het eerste grote bedrijf dat zich compleet wil onthouden van omstreden grondstoffen. Mensenrechtenorganisaties dringen al lang aan bij de makers van computers en mobiele telefoons om te stoppen met mineralen uit conflictgebieden, zoals in Congo. Daar zijn de mijnen handen van gewapende rebellen. Met de opbrengsten zouden zij hun strijd financieren.
 
Intel zocht al vier jaar naar vervangende bronnen van mineralen voor vier van de meest essentiële metalen die nodig zijn bij het maken van chips: tantalum, tungsten, tin en goud.

De Amerikaanse regering stelde in 2010 een wet in werking die bedrijven verplicht melding te maken van het gebruiken van mineralen die afkomstig zijn uit Congo. Intel kon de eerste zijn om daadwerkelijk de lijnen met Congo te kappen, omdat het bedrijf relatief weinig toeleveranciers kent, zodat de keten sneller transparant gemaakt kon worden.

De officiële mededeling van Intel