Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Interface Kameroen
Interface Kameroen
18 oktober 2014

Interface vist ook in Kameroen naar visnetten

Vanaf 2015 gaat tapijtfabriek Interface ook in Kameroen in het water rondzwevende visnetten opkopen. Op de conferentie Closing the Loop 2014 bij Interface hoort u er alles over.

Interface maakte deze week bekend dat het Net-Works project op de Filippijnen wordt uitgebreid naar Afrika. Met Net-Works, een project dat samen is opgezet met de Zoological Society of London, wordt het groeiende milieuprobleem van afgedankte visnetten in arme kustgebieden aangepakt. Hoe? Door de visnetten in te zamelen en te recyclen tot grondstof voor nieuwe tapijttegels. Het verschil met het Aziatische project is dat niet de zee op deze manier veiliger wordt gemaakt, maar een meer. Interface gaat samenwerken met organisaties in de regio rondom het Ossa-meer.

Het Lake Ossa Wildlife Reserve aan de Lower Sanaga River is een beschermd gebied voor de bedreigde West-Afrikaanse lamantijn en zoetwaterschildpadden. De plek komt op grond van het aantal bedreigde diersoorten in aanmerking als één van de Key Biodiversity Area (belangrijke gebied voor biodiversiteit).

Sinds de start van het visnettenproject in 2012 is er op de Filippijnen bijna 39.000 kilo aan afgedankte visnetten ingezameld. Hiermee hebben ca. 4.500 Filippijnse dorpsbewoners een aanvullend inkomen kunnen verdienen dat gelijkstaat aan 84.000 maaltijden. Naar verwachting ondersteunt en versterkt Net-Works de komende drie jaar meer dan 500 hectare beschermde zeegebieden waardoor de biodiversiteit van aquatische ecosystemen kan herstellen.

Op 27 november vertelt Mark Haverlach van Interface alles over de uitbreidingsplannen naar Afrika. Hij is ReEntry director Interface, een unieke functietitel. Haverlach ontwikkelt in heel Europa partnerschappen om gebruikt tapijt opnieuw te recyclen. Op Closing the Loop 2014 D-Day krijgen de bezoekers ook te horen: wat houdt deze baan verder in en welke verantwoordelijkheden kent de functie? Hoe wordt hij op zijn prestaties afgerekend? Als een van de pionierende Resourcing Champions op deze conferentie kunnen de deelnemers veel leren over zijn ervaringen met het terughalen van gebruikte grondstoffen tot nu toe.

Ook interessant zijn daarbij de partnerschappen, zoals die ook zijn  gesmeed voor het visnetten-programma. Heather Koldewey, verantwoordelijk voor wereldwijde natuurbescherming bij Zoological Society of London: “We zijn er van overtuigd dat er goede mogelijkheden zijn om Net-Works uit te breiden. We kijken er naar uit om ook in Kameroen goede infrastructuur op te zetten zodat Net-Works rendabel en onafhankelijk van Interface en ZSL kan functioneren.” In Kameroen wordt bovendien met twee lokale partners samengewerkt.

De ingezamelde netten zijn door de Italiaanse garenfabrikant Aquafil gerecycled tot nylon garen dat Interface gebruikt voor de productie van tapijttegels. Het Net-Works initiatief draagt hiermee bij aan de ambitie van Interface om in 2020 alleen nog 100% gerecycled nylon te gebruiken.

Interface plaatste op de website een kaartje van de gebieden in Kameroen waar de meren worden geschoond.

Aanmelden voor Closing the Loop 2014: Designers Day D-Day