Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
01 december 2013

Het buzzword is investeren

‘Investeren’ is het buzzword op de podia van Dag van het Ethisch Beleggen 2013. Hoe kan de ASN bank de jonge starters helpen, die op deze dag zoveel aandacht krijgen?

Ze straalt het publiek tegemoet. Renée Wokke, oprichtster van het trainingsinstituut Brilliant Minds Burma en winnares van de ASN Bank Wereldprijs. Ze zoekt wegen om talentvolle jongeren uit verschillende etnische groepen in Birma klaar te stomen. Internationale bedrijven beginnen daar neer te strijken, nu de democratie zich langzaam herstelt.

Maar wie helpt Renée zelf aan de financiële middelen om dit te kunnen doen? Of die andere jonge ondernemers die zich op deze dag ook presenteren? Marieke Eyskoot van Talking Dress, vorig jaar nog op de cover van P+. Egon de Bruin van Treemagotchi, de digitale kabouter die vooruitliep op initiatieven als Nudge en 1 miljoendruppels? Verle Aarts van Studio Jux, die dit jaar ook stevig in de prijzen valt met haar in Nepal geproduceerde fashion? Of Mette te Velde, die inmiddels zo’n sterk netwerk in de creatieve industrie in Amsterdam opbouwde, dat H&M bij haar aanklopte met een verzoek tot samenwerking?

Wat moet al dat jonge talent op een dag waar zo’n duizend duurzame beleggers aanwezig zijn? Zijn deze starters op de een of andere manier beleggingswaardig? Of beter gezegd: interessant om geld in te investeren?

We schieten eerst Bas-Jan Blom aan, de directeur van de ASN Beleggingsfondsen. Zijn bank staat niet te boek als investeringsbank. En dat is ook zo, bevestigt Blom: “Ook al doen we wel aan directe participaties in bedrijven.” Die worden in de fondsen ondergebracht, zoals het dit jaar extreem goed renderende ASN Duurzaam Aandelenfonds: “Maar die participaties blijven wat verstopt in de totale mix aan beleggingen. We geven daar geen extra ruchtbaarheid aan. We hebben wel een venture fund, maar dat is intern, gekoppeld aan het Duurzame Aandelenfonds. Daar kunnen klanten niet direct in participeren.”

Ook directeur Ewoud Goudswaard toont zich van zijn degelijke kant. Daar waar het kan, zal zijn bank jonge sociale ondernemers helpen, zegt hij. De ASN Bank Wereldprijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro. Maar klassieke beleggingsfondsen zijn niet het meest voor de hand liggende instrument.

Mede-directeur Jeroen Jansen erkent dat het woord ‘investeren’ op deze dag vaker op de verschillende podia klinkt dan ‘beleggen’. “In de beleving is investeren wat persoonlijker dan beleggen. Dat klinkt afstandelijker, heeft associaties met de beurs. Wij merken ook wel dat mensen liever praten over investeren dan over beleggen, omdat het wat doelgerichter lijkt. Je belegt in een aandeel en je investeert in een bedrijf. En als het om starters gaat zelfs in een ondernemer.”

Als je een jonge ondernemer als Renée Wokke op een beleggersdag op het podium uitnodigt, dan roept je de vraag op: gaat de ASN Bank ook in haar bedrijf investeren?

Jansen: “Dat proberen we langs een andere weg natuurlijk wel te doen. Maar niet direct met het geld van onze klanten. Want ja, als ze het kwijt zijn, dan is dat wel een probleem. We steunen dit soort initiatieven dus liever met geld dat we zelf verdienen, met tijd en door ze een podium aan te bieden. Ik word daar ook erg vrolijk van. De winnaars van de Wereldprijs zijn mensen die investeren in zichzelf en in de toekomst. Dat is voor hun één.”

Is het sowieso wel mogelijk om een beleggingsfonds in innovatieve starters te beginnen?
Jansen: “Dat zijn dingen waar we wel over nadenken, maar het is lastig. Op het moment dat je zo’n fonds zou aanbieden, komen er allerlei regels bij kijken, waar je aan moet voldoen. Als we investeren in mkb-bedrijven, proberen we dat in coalities te doen.”

We kijken naar de grafiek die econoom Mathijs Bouman op deze Dag van het Ethisch beleggen laat zien, cijfers van Harvard University. Door de jaren heen blijkt duurzaam beleggen beter te renderen dan traditioneel beleggen. Het komt volgens Bouwman omdat de bedrijven die over duurzaam ondernemen nadenken beter gemanaged worden, nadenken over grondstoffen en eerder investeren in nieuwe machines die minder afval veroorzaken.

Wereldprijs 2013 ASN Bank


 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier