Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
solar panels china
solar panels china
09 januari 2015

Investeringen in duurzame energie naar 310 miljard

Wereldwijd zijn de investeringen in clean tech bedrijven vorig jaar met 16 procent gestegen, tot een bedrag van 310 miljard dollar. De helft daarvan ging volgens Bloomberg naar zonne-energie.  

Gaan deze record-investeringen in nieuwe energie gelijk op met desinvesteringen in bedrijven in fossiele energie, zoals oliemaatschappijen? Feit is dat de 310 miljard dollar een vervijfvoudiging betekent ten opzichte van de 60,2 miljard een jaar eerder. Vooral overheidsprogramma’s in de VS en in Azië zorgden voor deze enorme stijging, die alle verwachtingen oversteeg. De steeds lagere kosten van zonnepanelen zouden aan deze investeringen hebben bijgedragen.

Marcel Liebrich, voorzitter van de adviesraad bij Bloomberg New Energy Finance leverde behoedzaam commentaar over desinvesteringen in oliemaatschappijen. “De gezonde investeringen in schone energie kunnen als een verrassing komen voor diegenen die problemen voor de clean tech-sector voorspelden als gevolg van het instorten van de olieprijs. Ons antwoord is dat het nu nog te vroeg is om een duidelijk effect op de investeringen te kunnen zien. De impact van goedkope brandstof heeft sneller effect op de transportsector dan op de productie van energie.”

Hoe dan ook, investeringen in clean tech in China steeg met 32 procent (89,5 miljard), terwijl de VS een stijging van 8 procent zag (51,8 biljard), ondanks de grootschalige winning van schaliegas. Ook Japan deed mee, met een stijging van 12 procent (41,3 miljard). Canada deed een duit in het zakje met 26 procent (9 miljard). Opkomende landen als India (14 procent, 7,9 miljard) en Brazilië (88 procent!, 7,9 miljard) sloten bij de wereldwijde trend aan.

Alleen Europa bleef in percentages gemeten achter, met slechts 1 procent groei, toch nog goed voor 66 miljard dollar. Bij ons was het niet zonne-energie, maar investeringen in offshore windprojecten die voor de continuïteit zorgden. De Duitsers bleven met hun 3 procent (15,3 miljard) toch nog iets boven het lage gemiddelde. Maar in Duitsland worden de energiesubsidies voor zonnepanelen nu wel in rap tempo afgebouwd. De Fransen daarentegen staken 7 miljard in een enorm zonneproject, het Cestas solar project.

Interessant voor investeerders is de forse stijging van de nieuwe ‘Green Bonds’, oftewel ‘Groene obligaties’ van bedrijven. Unilever was een van de bedrijven in Nederland die hiermee geld ophaalden om bestaande fabrieken te verduurzamen, of nieuwe fabrieken te kunnen bouwen. De investeringen in deze nieuwe vorm van gegarandeerde waardepapieren steeg van 15 miljard dollar in 2013 tot 38 miljard in 2014. De verwachting van Bloomberg is dat het niveau van deze investeringen dit jaar wel eens de 100 miljard dollar kan aantippen, omdat steeds meer banken deze bonds in de vorm van ‘Schone Energie-obligaties’ of ‘Klimaatobligaties’ aan hun klanten aanbieden.

Meer hierover op Bloomberg New Energy Finance