Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
isaac cordal
isaac cordal
20 maart 2014

Isaac Cordal: Politici keuvelen over stijging zeespiegel

De Spaanse kunstenaar Isaac Cordal maakte al in 2011 een beeld van een groep politici, druk vergaderend terwijl de zeespiegel stijgt. Pas nu gaat het beeld als een lopend vuurtje het internet over.

Cordal werkt vanuit Brussel. Hij moet als kunstenaar geplaatst worden in de categorie ‘streetart’, die vrijwel exclusief bestaat uit graffiti-artiesten. Daarin werkt deze jonge Spanjaard sterk af. Hij maakt betonnen beeldjes, die hij vaak op plaatsen achterlaat, als wachters op een paal aan zee, bijvoorbeeld. Soms zijn ze grijs, soms hebben ze een kleur gekregen.

Enkele jaren geleden, in 2011, deed hij dat ook in Amsterdam. Hij plaatste toen al wat van zijn figuren in een zinken teil vol water en waterplanten. Dat idee werkte hij in hetzelfde jaar in Berlijn verder uit, door een hele groep hele kleine figuurtjes op een plein in een ondiepe waterplas te zetten. De titel: “Politicians discussing global warming."

Pas nu, bijna drie jaar later, pakte onder andere het Earth Day Network een foto van dit memorabele werk op en verspreidde het op social media als Facebook. We zagen de foto vervolgens eindeloos vaak gedeeld worden en ook Twitter pakte het over, onder andere door Greenpeace.

Cordal is ietwat verbaasd over de late reactie, maar wil samen met P+ deze lente in Amsterdam een nieuwe beeldengroep installeren. Misschien komen zijn Hoge Heren wel in de Herengracht terecht. Ook dan zal weer het thema ‘Global Warming’ zijn. Zijn beelden zijn soms erg morbide. Alhoewel: uit berekeningen blijkt dat de hoofdstad na het stijgen van de zeespiegel over een eeuw finaal onder water komt te staan.

Hier een fotoboek van het project dat Cordal in Berlijn realiseerde.

Beelden van Cordal in Amsterdam, ook uit 2011.
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier