Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
jurk bas luiting
jurk bas luiting
02 november 2014

Bas Luiting print de perfect passende jurk

Niet helemaal een confectiemaat? Bas Luiting print een jurk uit met een perfect passende maat. Hij is ook te gast op Closing the Loop 2014, op 27 november.

3D-print-expert Bas Luiting (1958) had op de Dutch Design Week in Eindhoven veel bekijks met een door hem geprinte jurk. Luiting: “Die had ik samen met mijn dochter ontworpen. Zeg maar wat Hans en Candy Dulfer doen, maar dan met mode en 3D-printen.”

Heel veel vrouwen wilden de jurk passen, en zagen natuurlijk de mogelijkheden voor zichzelf: met een druk op de knop een nieuwe jurk. Precies op maat, en nog duurzaam ook, want de jurk was met PLA geprint: kunststof van zetmeel of suikerriet.

Volledig biologisch afbreekbaar. Luiting: “Veel mensen printen al met PLA omdat het gewoon veel lekkerder print dan het ‘gewone’ plastic. En ik zeg ook altijd: zorg dat je het biologisch afbreekbaar doet, want uiteindelijk wordt het toch weer afval.”

Dat is dan ook de reden waarom Luiting een middagsessie over de duurzame kansen van 3-D printen presenteert, samen met  Mick Walvisch, die samen met een aantal ondernemers in 2015 een 3D-printfabriek opent in Haarlem: de ‘3D Makers Zone’.

Luiting vindt: “Er liggen grote kansen voor de circulaire economie. Aan de ene kant natuurlijk de winst op transportgebied, maar denk ook aan de keuze die de toekomstige consumenten hebben. Zij zijn de nieuwe makers, ze kunnen zo’n jurk gewoon downloaden, aanpassen aan hun behoeftes en printen met de door hun gewenste grondstof. Zo duurzaam als ze willen. Anders dan circulaire problemen in de huidige industrie: als ik nu iets in de winkel koop dan ben ik gebonden aan dat verschrikkelijke stuk plastic waar het in is verpakt. Je hebt geen keuze. Bij 3D-printen bepaal je zelf hoe duurzaam jouw product wordt.”

Studio Bas Luiting biedt ook BB Bricks aan, een soort van grote Legostenen waar meubelen van te bouwen zijn, tot aan het meest flexibele kantoor denkbaar.

Studio Bas Luiting

Volledig programma Closing the Loop 2014
 

Tekst Jean-Paul Drabbe

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier