Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Kers, foto P+ People Planet Profit
Kers, foto P+ People Planet Profit
28 september 2015

Koop een compenserende kersenboom

In Utrecht worden op landgoed Haarzuilens de komende maand 70 duizend bomen geplant. Particulieren kunnen voor 25 euro bijdragen en zich eigenaar van een kersenboom noemen.

Natuurmonumenten biedt de mogelijkheid om zelf een van die bomen te kopen, bijvoorbeeld als extra compensatie voor het rijden met een VW diesel. Een linde kost 25 euro. Een iep, een els, een beuk of een kers kan ook, voor hetzelfde bedrag.

Het nieuwe Parkbos van Natuurmonumenten krijgt een grootte van honderdvijftig voetbalvelden.Natuurmonumenten wil met de aanleg van het bos rondom Kasteel de Haar in West-Utrecht de stad groener maken. De natuurorganisatie wil ook andere stadsranden aanpakken.

In het parkbos worden zo'n vijftig verschillende soorten bomen en struiken geplant. Ook komen er wandelpaden, weides, fietspaden, vijvers en speelplekken.

In vergelijking met Rotterdam en Amsterdam heeft de gemeente Utrecht maar weinig groen. Hoewel de stad sinds 2009 25 procent meer groen heeft gekregen, blijft Utrecht met 53 vierkante meter groen per inwoner achter op de hoofdstad (64 vierkante meter per inwoner) en Rotterdam (77 vierkante meter per inwoner), zo blijkt uit onderzoek van kennisinstituut Alterra.

Behalve in Utrecht heeft Natuurmonumenten ook plannen in onder meer de gebieden IJdoorn bij Amsterdam, de Onlanden bij Groningen en de Vlinderstrik bij Rotterdam.

Volgens Natuurmonumenten zijn mensen steeds meer in een stedelijke omgeving gaan wonen. De organisatie vindt het zorgelijk dat Nederland in honderd jaar tijd is uitgegroeid ‘tot een metropool met hier en daar een plukje groen’. Om de natuur dichter bij de mens te brengen begint Natuurmonumenten met de bosaanleg in samenwerking met Nederlanders, die mede-eigenaar kunnen worden door een boom te kopen.

Hier de koopactie van Natuurmonumenten