Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
duurzaam ei
duurzaam ei
08 april 2014

Gratis Keurmerkenwijzer app

Voor consumenten maakten Milieu Centraal een keurmerkenwijzer. Hier is gekozen voor afzonderlijke paden in het woud: een voor voeding, een voor kleding, een voor papier, etcetera. Ook als gratis app beschikbaar.

Anders dan de selectie die drie onderzoekers naar keurmerken voor het verduurzamen van bedrijven maakte, komen productkenmerken als het EU-ecolabel bij Milieu Centraal veel beter uit de bus. Ze zijn immers product-gerelateerd, en zeggen niet altijd iets over bedrijfsprocessen. Ook al biedt dit EU-keurmerk geen zicht op ‘eerlijke handel’,  het geeft consumenten wel houvast op het gebied van milieu, dierenwelzijn (als het om eieren gaat) en controle.

Het is een ongelooflijke lange waslijst aan labels, zelfs met regionale keurmerken erbij, zoals Waddengoud en Spar uit de Streek. Het is niet te doen om de complete lijst uit het hoofd te leren. Het zijn er minstens 170 bij elkaar. De afgelopen anderhalf jaar zijn er maar liefst 90 nieuwe keurmerken en logo's bijgekomen. Daar heeft zelfs een hard core Cultural Creative geen zin meer in.

Het is dan ook een heel goed idee om het hele overzicht in een app samen te vatten. Milieu Centraal maakte er een voor de iPhone en een voor Android. Dat maakt het kiezen voor duurzame consumenten toch weer iets overzichtelijker. Je kunt in de winkel even op je telefoon kijken.

De website van Milieu Centraal met overzicht van keurmerken

De gratis app voor Android smartphones

De gratis app voor de Iphone