Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Duurzame kleding in de zorg, foto Jan Willem Groen
Duurzame kleding in de zorg, foto Jan Willem Groen
05 december 2014

Duurzame bedrijfskleding voor de zorg

Het heet ‘Zorgzame bedrijfskleding’. De kledinglijn is uniek in de wereld, net als het samenwerkingsverband dat deze duurzame collectie mogelijk maakt.

De groep ondernemingen die deze collectie maakte werd ondersteund door MVO Nederland. Helene van der Vloed van het MVO Netwerk Zorg zegt: “Als medewerker in de zorg lever je grote inspannning. Het is dan heel fijn als je passende en ondersteunende kleding kan gebruiken, waarvan je weet dat er geen misstanden aan kleven. Dit project bewijst dat de markt duurzaam en innovatief wil meedenken aan het ontwikkelen van zo’n concept.” 

De voorbeeldcollectie ‘Zorgzame bedrijfskleding’ bestaat uit boven- en onderkleding: een legging en T-shirt, met daaroverheen een jasje, broek en een vest. Een groep van zorg- en textielexperts ontwikkelde de collectie om te laten zien wat allemaal mogelijk is om zorgkleding comfortabeler, duurzamer en gezonder te maken.

De onderkleding geeft zorgmedewerkers, die vaak zwaar fysiek werk doen, ondersteuning in de knieën en rug. De bovenkleding is voorzien van een antibacteriële coating, die de kans op bacteriële besmetting helpt verminderen. Elektronische ‘wearables’ in de kledingstukken kunnen een waarschuwingssignaal afgeven bij overbelasting, wat is bij te houden met een app.

De kleding is ook zorgzaam voor makers en milieu. De stukken zijn geproduceerd in fabrieken in Tunesië en Bangladesh die hun textielarbeiders een eerlijk loon bieden en een veilige werkplek. De productie is zo milieuvriendelijk mogelijk. Ook de stoffen waarvan de kleding is gemaakt, voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen. Ze kunnen goed gerecycled worden, wat de afvalberg van zorginstellingen helpt verkleinen.

Traditioneel kijken zorginstellingen vooral naar de aanschafkosten als ze bedrijfskleding inkopen. Het goedkoopste jasje  kan echter duurder uitpakken dan een slimme, duurzame variant, als je de integrale kosten van bedrijfskleding berekent. Dat betekent: inclusief de kosten voor onderhoud en verwerking, maar ook de besparingen op verzuim of besmettingsgevaar.

Op comfort hoeven de dragers van de duurzame zorgkleding niet in te leveren; medewerkers van de betrokken zorgorganisaties testten de stoffen en beoordeelden ze beter dan die van hun huidige kleding.

De voorbeeldcollectie is ontwikkeld door een gelegenheidscollectief van Alcon Advies, BrabantZorg, by-wire.net, DutchSpirit, JJH Textiles, Newasco, Radboudumc, UMC Groningen, UMC Utrecht en Van Puijenbroek Textiel, onder leiding van het MVO Netwerk Zorg, in samenwerking met de internationale experts van MVO Nederland, met medewerking van Avans Hogeschool. Het project wordt gesteund door de Categoriemanager bedrijfskleding Rijk. Deze partijen willen met Zorgzame bedrijfskleding een nieuwe standaard zetten in duurzame én functionele zorgkleding.

Het project Zorgzame bedrijfskleding gaat in 2015 verder met testen en het delen van kennis en ervaring – ook in de productielanden. Dit zal gaan via het netwerk van alle betrokken partijen, inclusief MVO Nederland. Het doel: duurzame, ondersteunende bedrijfskleding beschikbaar maken voor iedereen in de zorg.

MVO Nederland over duurzame kleding voor de zorg