Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Rob van der Rijt (midden)
Rob van der Rijt (midden)
01 juni 2017

Klimaatplein 500.000 keer bezocht

Steeds meer MKB-ondernemers maken gebruik van het Klimaatplein. Met 12.500 bezoeken per maand is het platform een van de grootste online duurzaamheids-adviseurs van Nederland. Inmiddels is het Klimaatplein in totaal meer dan 500.000 keer geraadpleegd.

Het bereiken van het half miljoen is voor het Klimaatplein reden om 50 procent korting te geven op adviestrajecten als  ‘Climate Makeover’ (adviestraject klimaatneutraal ondernemen), naast andere speciale acties, die nu –gelimiteerd- gratis zijn.

“Dat zoveel ondernemers ons weten te vinden en via ons platform energiebewust willen ondernemen, is een enorme drijfveer om in de toekomst alleen maar met meer concrete tools, adviezen en tips te komen”, stelt Rob van der Rijt, oprichter van het Klimaatplein.  

De 500.000–ste bezoeker is een mijlpaal waar het Klimaatplein graag bij stil staat. Van der Rijt: “In het begin deden we er een half jaar over om 12.500 ondernemers van ons platform gebruik te laten maken. Inmiddels halen we dat bezoekersaantal per maand. Wat ons betreft worden dat er alleen maar meer. Vandaar dat we ondernemers graag kennis laten maken met onze tools, adviezen en diensten.”

Het Klimaatplein ging in 2011 van start als online adviseur voor MKB-bedrijven. Doel was en is het om ondernemers te informeren, inspireren en activeren op het gebied van klimaatbewust ondernemerschap. Dat lukt, blijkt uit de vele bezoekers van het platform. Waardering is er ook. Het Klimaatplein werd genomineerd als meest duurzame initiatief van Nederland. Ook heeft het met haar Web App CO2-calculator een nominatie voor de MKB Innovatie top 100 op zak. En dan is er nog de uitgebreide aandacht voor de realisatie van de eerste testcase met CO2-beprijzing bij het MKB.   

“Het gaat goed met het Klimaatplein”, stelt Van der Rijt. “We hebben de afgelopen zes jaar een mooie ontwikkeling doorgemaakt. Ik ben het Klimaatplein gestart, omdat ik vanuit een bepaalde gedrevenheid wil ondernemen. Ik ben altijd al met de natuur begaan geweest. Toen ik kinderen kreeg, werden mijn zorgen voor het voorbestaan van onze planeet alleen maar groter. Na mijn werkzaamheden als duurzaam adviseur voor Rabobank en Climate Neutral Group wist ik wat ik wilde: via mijn eigen platform ondernemers activeren om klimaatneutraal te ondernemen.

Volgens Van der Rijt spelen ondernemers een cruciale rol in de verduurzaming. “We zijn met velen en dus hebben we ook grote impact. Bovendien gaat het niet alleen om een hoopvolle toekomst voor onze planeet. Het gaat zeer zeker ook om een slimme inrichting van onze bedrijven. Energiebesparing levert geld op. Technologieën ontwikkelen zich en zijn betaalbaar. Dat betekent dat de mogelijkheden om bedrijven op de meest winstgevende manier in te richten alleen maar groter worden. Het Klimaatplein biedt praktische online tools en handvatten om dat te doen. We delen ook graag cases en visies.”

De initiatiefnemer blikt terug. “We zijn bij het Klimaatplein constant in beweging. Zo waren we in de beginjaren qua uitstraling vooral groen en op het klimaat gericht. Nu kiezen we heel bewust voor blauw en focussen we ons op ondernemers. Het draait allemaal om de (directe) winst die zij kunnen behalen door met een duurzame blik naar hun bedrijfsvoering te kijken. En zo geven we dagelijks, samen met onze partners, advies over een breed arsenaal aan duurzame thema’s.”

Het Klimaatplein staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van een groter geheel. “Duurzame ondernemers staan in contact met hun omgeving. Zonder onze partners hadden we dus ook nooit kunnen bereiken wat we de afgelopen jaren hebben gedaan”, stelt Van der Rijt. “Door de jaren heen hebben we heel mooie partners gevonden. Samen geven we concreet vorm aan het platform. Zo verwijzen we een groot deel van onze bezoekers direct door naar onze samenwerkingspartners. Kortom: het Klimaatplein is een uitgebreid platform van enthousiaste organisaties die ondernemers mooie, praktische en betaalbare oplossingen bieden als het aankomt op het klimaatneutraal ondernemen.”

 De speciale actiepagina van het Klimaatplein