Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
kraanwatergemeente
kraanwatergemeente
27 januari 2014

Utrecht eerste ‘Kraanwatergemeente’ Nederland

Een ‘Kraanwatergemeente’ schenkt geen bronwater bij vergaderingen, recepties en zorgt in de stad voor openbare drinkwatertappunten. Utrecht en Vitens bundelden hun inspanningen.

De gemeente Utrecht is de eerste ‘Kraanwatergemeente’ van Nederland. De gemeente schenkt al jaren kraanwater bij vergaderingen en verklaart dit ook te blijven doen.

Daarmee roept Utrecht alle gemeenten in Nederland op om ook kraanwater te schenken. Tijdens een feestelijke handeling aan de Waterstraat in Utrecht, die voor de gelegenheid door wethouder Mirjam de Rijk voor een dag werd omgedoopt tot Kraanwaterstraat, heeft de gemeente dit bekend gemaakt. 

Met deze verklaring is de actie ‘Stem voor Kraanwater’ van start gegaan waarmee drinkwaterbedrijf Vitens hoopt zoveel mogelijk gemeenten over te halen kraanwater te schenken.

“Kraanwater is gezond, kost niks en is veel beter voor het milieu dan water in flesjes. Die flesjes worden vaak honderden kilometers vervoerd in vrachtwagens en het is een berg afval”, zegt wethouder duurzaamheid en milieu Mirjam de Rijk. De wethouder roept ook de horeca op om kraanwater aan te bieden. “Gelukkig doen al steeds meer cafés en restaurants dat, en durven mensen er om te vragen.”
De Gemeente Utrecht telt inmiddels al 19 openbare drinkwatertappunten en binnenkort worden er nog twee geplaatst. Wethouder de Rijk heeft ook ProRail en de NS opgeroepen om op Utrecht Centraal, het grootste station van Nederland, op ieder perron kraanwaterpunten te plaatsen. Prorail en de NS hebben beloofd dit te onderzoeken zodra de verbouwing van het station klaar is.
Met de actie Stem voor Kraanwater wil drinkwaterbedrijf Vitens gemeenten overtuigen kraanwater te schenken en voor kraanwater te kiezen. Immers, kraanwater is duurzaam, lekker en gezond. De milieubelasting van kraanwater is 400x minder dan dat van flessenwater en het bevat 0 calorieën.

“Als gemeenten zoals Utrecht het goede voorbeeld geven, kunnen we ook de inwoners van deze gemeenten van de voordelen van kraanwater overtuigen”, zegt Lieve Declercq, directievoorzitter van Vitens. Ze roept dan ook alle gemeentes op zich aan te sluiten bij ‘Stem voor Kraanwater’. Vitens grijpt de 50 dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen aan als periode om alle gemeenten over te halen kraanwater te schenken. Op 21 maart, de dag voor Wereldwaterdag wil Vitens de uiteindelijke ‘Kraanwaterkaart’ van Nederland onthullen.

Via deze website kunnen alle gemeenten aangeven dat ze mee willen doen aan de actie.