Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
DSM Kerncijfers 2011
DSM Kerncijfers 2011
23 november 2012

Waarom maakte DSM meest transparante jaarverslag?

DSM is de winnaar van De Kristal, de prijs voor het meest transparante jaarverslag van Nederland. Net als in 2011 kwam DSM als beste van bijna 500 bedrijven uit de bus. Maar ook MKB-er Mondial Movers viel op door eerlijkheid.

De Kristalprijs is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken (EZ) en de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA). De top 5 zag er dit jaar als volgt uit:

1. DSM NV
2. AKZO Nobel NV
3. Koninklijke Philips Electronics NV
4. Attero Holding NV
5. KPN

“DSM maakt serieus werk van transparantie in hun bedrijfsvoering en verslaggeving”, aldus minister Kamp van EZ. “Het bedrijf is een voorbeeld van hoe bedrijven hun activiteiten voor burgers inzichtelijker weten maken door eerlijk te communiceren over wat er goed en slecht gaat in hun bedrijf.” Het is bovendien een geintegreerd verslag, wat wil zeggen dat financiele cijfers en duurzaamheidsfeiten gemengd worden weergegeven. Dat is ook te zien in de illustratie.

Waarover geeft DSM openheid? We zien 9 punten die met MVO te maken hebben:
1. 18% van de omzet bestaat uit innovatieve producten.
2. 94% van de pijplijn met innovaties, zijn ECO+ producten.
3. 41% van de lopende activiteiten bestaat uit ECO+ producten.
4. Energieverbruik is 44 PetaJoules.
5. Waterverbruik is 157 miljoen m3.
6. Uitstoot broeikasgassen is 4,6 miljoen ton.
7. Er zijn 22.224 arbeidskrachten werkzaam.
8. 71% van de medewerkers is positief over de werkgever
9. 0,53 ongevallen per 100 medewerkers

DSM gooide bij de jury hoge ogen omdat zij in hun jaarverslag ook aandacht besteden aan zaken die niet goed zijn gegaan en aan tegenvallers. Door hier ook actief over te communiceren maakt het bedrijf heel duidelijk waar ze voor staan en waarom ze bepaalde keuzes maken, aldus de jury. Daarnaast prijst de jury het feit dat DSM Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen als eerste behandelt in hun jaarverslag.

Naast de Kristalprijs kregen twee bedrijven een eervolle vermelding. Verhuisbedrijf Mondial Movers is de hoogst genoteerde MKB-onderneming. Mondial Movers kreeg ook een eervolle vermelding omdat men eerlijk over de tegenvallende opbrengsten van een duurzame energievoorziening en de problemen met het diversiteitsbeleid bericht.

Voedingsmiddelenconcern Wessanen kreeg de themaprijs voor de snelste stijger, van de 77e naar de 27e plaats. Bij het verslag van Wessanen valt opdat de kwaliteit van de niet-financiële informatie sterk is verbeterd en het beloningsbeleid transparanter is.

Van de 472 onderzochte bedrijven scoorden er maar 230 punten. Zie voor het jaarverslag van DSM de linkerkolom onderaan.

Website Kristalprijs

 

Downloads

Meer info download je hier:

Geintegreerd jaarverslag DSM 2011 (1451 kb)