Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
bart jan krouwel
bart jan krouwel
26 juni 2012

Bart Jan Krouwel nu eindelijk boer

De droom van duurzaamheidspionier Bart Jan Krouwel komt eindelijk in vervulling. In september verhuist hij naar een boerderijtje in Didam, met 1,5 hectare landbouwgrond.

Wordt het 1 soort schapen of twee soorten? Daar zijn Bart Jan Krouwel en zijn vrouw het nog niet over eens. In ieder geval moeten er Texelaren komen, want “dat zijn zulke lieve beestjes”. De drie overgebleven ‘Dubbelgezoomde Barnevelders’ gaan mee, een oud kippenras waar de kleuren bruin en zwart in de veren over elkaar heen vallen. En dan natuurlijk eigen groenten, fruit en aardappelen verbouwen. “Met de zaaikalender van Maria Thun op de TomTom” grapt Krouwel, hoewel deze humor misschien niet begrepen zal worden door mensen die niet bekend zijn met het erfgoed van de antroposofie, waar zaaien zelfs afhangt van de stand van de sterren. Hij schudde deze wereld al eens eerder op door als oplossing voor de wereldvrede deze kalender niet alleen voor zaaigoed aan te bevelen, maar ook voor de menselijke voortplanting.

Bij de aankoop van het huis eiste Krouwel de twee trekkers op, die hij op het erf had zien staan. De kat die nu “de baas in huis is”, kan dadelijk heer en meester worden over woning en opstallen. De te Hilversum net iets te vroeg ingezaaide sperziebonen (twee dagen voor 15 mei) die dus niet goed opkwamen, waarna een tweede zaai noodzakelijk bleek, zullen vooral de nieuwe bewoners van zijn villa goed smaken. Eind september is de verhuizing gepland.

Krouwel heeft heel veel geduld moeten hebben, want al in 2009 kondigde hij op klompen aan dat hij boer zou worden, bij zijn afscheidsreceptie in de hal van de Rabobank. Hij was daar de eerste MVO-directeur, aangetrokken door de toenmalige bestuursvoorzitter Herman Wijffels. Hij was het liefste direct naar Gelderland doorgereisd, maar de huizenmarkt zat tegen. Bijna rekende hij niet meer op de komst van een koper. Hij was al aan een verbouwing begonnen, toen een buurtbewoner zich als belangstellende meldde. Toen dat geregeld was, had Krouwel op zijn beurt zijn droomboerderijtje na enkele strooptochten al gevonden. “Met houtgestookte cv en zonnepanelen op het dak.” Het was gewoon voor hem gemaakt.

Krouwel is een van de vroegste pioniers van het duurzaam ondernemen in Nederland, en onbetwist de vrolijkste. Hij hoort thuis in een rijtje waar onder andere ook Wouter van Dieren (Club van Rome), Frank van Beuningen (duurzaam beleggen), Jan van Oosterwijk (Body Shop) en Jan Willem Nieuwenhuis (Private Banking ASN Bank) toe behoren, en de helaas al overleden Eckart Wintzen, Lambert Pater en Henk van Luijk. Krouwel hoorde bij de oprichters van Triodos Bank en vervult tot op de dag van vandaag nog bijzondere voorzitterschappen, waaronder die van e-Decentraal. Een heet hangijzer hier is de terugleververgoeding, die de eigenaren krijgen die zonnepanelen op het dak leggen. Coöperaties lopen hierbij tegen wettelijke belemmeringen op, omdat alleen huiseigenaren terug moeten leveren aan het net. “De solderingsregeling moet nu heel snel opgerekt worden van particuliere huizen naar appartementencomplexen, die nu nog uitgesloten zijn. Dat kan morgen al geregeld zijn. Dan kunnen verenigingen van eigenaren ook nabijgelegen daken van scholen en boerderijen ook gebruiken. Maar de regeling mag wel wat ruimer, als je met meerdere particulieren een heel dak vol zet. Over dat maximum van 5000 kilowattuur schiet je zo heen.” Ook is hij bij verscheidene bedrijven commissaris, zoals bij Unica.

Kan hij al die functies blijven uitoefenen, vanaf zijn ver van de Randstad gelegen boerderij? Krouwel: “Een aantal bestuursfuncties loopt eind van dit jaar af. Die zal ik niet verlengen. Met een paar hele belangrijke ben ik nog niet klaar, zoals het tot stand brengen van een fair label voor de champignontelers, een sector met rotte plekken. Jammer genoeg zijn die paddenstoelen minder aaibaar dan beestjes, zoals plofkippen. Het publiek maakt zich er minder druk om, terwijl daar alle aanleiding voor is.”

Bart Jan Krouwel voorzitter e-Decentraal