Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Nike Cork
Nike Cork
10 april 2014

Wooden Shoes van Nike

Een nieuw paar moet op eBay 850 dollar kosten. Maar dan loop je ook op een uniek paar Nikes. Gemaakt van kurk, de bast van een eik. Dus zijn het ‘Wooden Shoes’.

De schoen heeft officieel LeBron X EXT Corks en een Amerikaanse aanbieder op eBay vraagt er 850 dollar voor. Nooit gedragen. De prijs valt nog mee: een andere aanbieder wil er maar liefst 1099 dollar voor hebben.  Gratis verscheept en nooit in een rokerige omgeving gestaan. Wil je een stel dat al wel iets is ingelopen? Toch nog 200 dollar.

Dat zijn adembenemende prijzen voor een pas uitgekomen schoen, genoemd naar de Amerikaanse basketballheld LeBron James, die bij Miami Heat speelt.

Wie zich tevreden wil stellen met een iets minder exclusief model kan gewoon naar de Nike Store op internet om naar ietwat goedkopere modellen te kijken. Nike heeft het assortiment uitgebreid met de serie Air Force 1 Premium Id. Deze mag 190 tot 200 dollar kosten en is volledig naar eigen smaak aan te passen. Het is dus een ‘vanaf prijs’. Alsof je een nieuwe auto koopt. Geen rood Nike merk maar een zwart? Het kan allemaal. Wel moet er 5 weken gewacht worden. Want ja, speciaal voor jou gemaakt. Je kunt er zelfs je eigen naam op laten borduren.

Wat wij zo bijzonder aan deze schoen vinden? Dat is natuurlijk de ‘Hollandse’ materiaalkeuze. Wij zijn niet langer meer het enige volk ter wereld dat rondloopt op ‘wooden shoes’. Klompen dus.

Nu is het ook zo dat de toekomst van de kurkwouden in Portugal er slecht uit ziet. De grootste afnemersmarkt, de aanbieders van wijn, gaan steeds vaker over op plastic doppen of schroefdoppen. De Portugezen bedachten al de gekste designs om nieuwe toepassingsgebieden voor hun kurkaanbod te vinden, tot en met complete huizen toe.

We zagen uiteraard ook al slippers met kurken zolen, want dit natuurlijke materiaal heeft niet alleen een isolerende werking, maar is ook sterk verend en flexibel.

Heel vroeger waren de kurkwouden zelfs het leefgebied van de Iberische Lynx, een van de laatste grote roofkatten van Europa. De overgebleven populatie heeft zich nu teruggetrokken in enkele natuurparken in Zuid-Spanje en wordt voortdurend begeleid. De Lynx is een kieskeurige eter. Als hij geen konijnen kan vinden, dan eet hij maar liever niet.

Wat zou het mooi zijn als deze schoenen van Nike een enorm wereldsucces worden, waardoor er geld vrijkomt om konijnenburchten in de Portugese kurkwouden uit te zetten en daar de Lynx terug te brengen.

Nu hopen we alleen dat Nike de kurk niet uit China haalt, waar ook kurkbomen groeien. Maar daar kunnen we helaas op de website niet achter komen. Anders moeten we ze zelf maar gaan maken, in het kader van de circulaire economie. Het is een natuurproduct, tenslotte. En om onze Hollandse naam in ere te houden: voor toeristen zijn we het land van tulpen en klompen, en daar horen dus ook kurken sneakers bij. Wie gaat ze maken? Wel de kurk uit Portugal halen!

Stel je eigen kurken Air Force 1 van Nike samen

De exclusieve kurken baseballschoen Lebron
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier