Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Jerwin Tholen, Angelos Tsereklas-Zafeirkis
Jerwin Tholen, Angelos Tsereklas-Zafeirkis
02 april 2017

Student Erasmus voorkomt laadpaalgevechten

Een uur eerder van huis om die ene elektrische laadpaal in de straat te bemachtigen. Boze mailtjes naar collega’s die de hele dag aan de paal blijven hangen. De Rotterdamse student Angelos Tsereklas-Zafirakis won de KPMG-RSM Sustainable Master Thesis Award 2017 met een onderzoek waarbij hij met een app het gedrag van elektrische rijders beïnvloedde door met de elektriciteitsprijzen te variëren.

Zuinige Nederlanders weten al lang wanneer ze goedkoop hun wasje moeten draaien. In het midden van de nacht. Dan is het goedkoop. Voor iets minder oplettende huishoudens nemen = slimme meters deze beslissing meer en meer over. Belangrijke bijvangst voor energieproducenten: pieken in het gebruik van elektriciteit kunnen zo afgevlakt worden.

Met de overgang van de plofmotor naar de elektrische auto’s zitten er nog grotere piekmomenten aan te komen. Ook de eigenaren van elektrische auto’s duiken tegelijk de file in en komen tegelijk op hun werk aan. Wie staat er dan als eerste bij de laadpaal? Alle beschikbare laadpalen beginnen tegelijkertijd te pompen. Hetzelfde gebeurt ’s avonds weer, bij thuiskomst. En dat juist op een moment dat er toch al veel meer elektriciteit wordt afgenomen dan in de uren daarvoor.

Hoe kunnen we voorkomen dat op zo’n moment de gasgestookte centrales moeten bijspringen, omdat de windparken en zonnecentrales op zulke momenten niet voldoende capaciteit leveren?

De in Griekenland geboren Angelos  vroeg zich af of hij dit gedrag zou kunnen beïnvloeden met een app. Hij vond een flinke groep medestudenten Master in Business Information Management bereid om als proefgroep te functioneren. Het is nog niet de doelgroep, want geen van de studenten kon zich al een Tesla of Opel permitteren. Maar baanbrekend was zijn aanpak wel.

De jury van deze jaarlijkse prijs, onder voorzitterschap van Jerwin Tholen, directeur Duurzaamheid bij KPMG, besloot de avontuurlijke student dit jaar met de hoofdprijs te belonen, een prijs van 1000 euro. Ook P+ zat in de jury, met groot respect voor de runner up, de Duitser Florian Böhm. Hij koos meer voor een sociaal onderzoek, naar het oude Boliviaanse gewas Quinoa, dat nu al jaren in Westerse landen aan een opmars bezig is als ‘superfood’. Het beschrijven van de geschiedenis en de huidige marketing van een product lijkt iets voor een scriptie op een middelbare school, maar Böhm toont met ‘The grain of the gods against poverty’ aan hoe zo’n wonderzoek uitpakt op universitair niveau. Alle vijf genomineerden behaalden met hun thesis het cijfer 8,5 of hoger.

Volgende week meer over de studenten van de Erasmus Universiteit die maar liefst 80 werkstukken van medestudenten beoordeelden, als voorselectie voor de jury.

Meer over de KPMG RSM Sustainable Master Thesis Award

 

Downloads

Meer info download je hier:

Masterthesis Quinoa Florian Bohm (3111 kb)