Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Cover Special Lake Turkana Wind Power
Cover Special Lake Turkana Wind Power
27 november 2016

Nederlanders realiseren grootste windpark Afrika

Het grootste windenergiepark van Afrika is bijna klaar: LAKE TURKANA WIND POWER in Kenia. Zowel in de opzet als in de financiering is er een grote rol voor Nederlanders weggelegd, waaronder de ontwikkelingsbank FMO.

Dit is de tweede Special die we wekelijks als gratis PDF verspreiden, exclusief voor de lezers van het eZine van P+ op zondag. 

De aanleiding voor deze speciale productie: na tien jaar voorbereiding en twee jaar bouwen nadert het private initiatief van een groepje Nederlandse ondernemers de voltooiing. Het gaat Kenia energie opleveren die drie keer zo goedkoop is als die van fossiele brandstoffen. De logistieke en politieke uitdagingen zijn groot, maar de locatie kan niet beter: “Het waait hier als de hel.”

P+ reisde af naar Kenia en sprak ter plekke met de projectleiding, ook een Nederlander. En uiteraard met de lokale bevolking. Een fragment uit ons reisverslag, opgetekend door redacteur Hans van de Veen:

"Het is een fascinerend gezicht. Na ruim twee uur vliegen in noordelijke richting vanuit de Keniaanse hoofdstad Nairobi, waarvan het laatste uur over een alsmaar desolater gebied, duiken ineens de eerste windmolens op. Tientallen turbines, strak in het gelid. Na een korte draai van het toestel zien we de volgende rij. En daarachter weer één. Als palmbomen van staal en kunststof, door een reuzenhand neergezet in de woestijn.

Dit gebied ten oosten van het Turkanameer is een van de meest onherbergzame ter wereld. Slechts een handvol nomadische etnische groepen weet hier te overleven. Hoe lang nog is de vraag. Een aanhoudende extreme droogte teistert de regio, bij temperaturen van gemiddeld 35 graden. Ooit waarschijnlijk de bakermat van de mensheid, nu een semi-woestijn waaruit alle kleur lijkt te zijn verdwenen.

De heftige stuifwind versterkt de vijandigheid van de omgeving. Want waaien doet het hier: 11,5 meter per seconde, gemiddeld windkracht 6. Permanent in oostelijke richting, van de Sahara naar de Indische Oceaan. Van een stabiel hoge luchtdrukgebied naar een gebied met altijd lage luchtdruk. Twee schuin naar elkaar toelopende bergketens fungeren als natuurlijk windkanaal. Ziedaar de Turkana Corridorwind. Het resulteert in mogelijk het beste gebied wereldwijd om windenergie op te wekken."

Download volledige P+ SPECIAL over dit unieke windmolenproject.

Downloads

Meer info download je hier:

Special FMO Lake Turkana Wind Power (3548 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier