Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Prinses Laurentien en Raad voor Kinderen
Prinses Laurentien en Raad voor Kinderen
27 augustus 2016

Essent onderzoekt sparen voor zonnepanelen

Het was een advies van kinderen, georganiseerd door prinses Laurentien. Maar Essent neemt het serieus en gaat klanten vragen of ze het willen, sparen voor zonnepanelen.

Daarnaast werkt Essent aan een app die energiebesparing leuk en makkelijk maakt. De bovenbouwleerlingen van basisschool Wittering uit Rosmalen mogen een conceptversie van de app testen. Naar verwachting gebeurt dit aan het eind van dit jaar.

Het idee kwam van de leerlingen Luuk en Guus, die voor Essent bedachten om de energieklanten te belonen met spaarpunten die ze kunnen inwisselen voor korting op zonnepanelen en andere energiebesparende producten. Luuk was er trots op dat Essent gaat onderzoeken of de klanten hier echt belangstelling voor hebben: “Ik vind het heel bijzonder dat ons idee is gekozen.”

Er waren meer ideeën. Lotte, Roos, Isabel en Lyna bedachten dat je een piep moet horen als je de lampen aan laat als je weggaat. Net even iets anders, besloot Essent dat in een app een functie wordt toegevoegd die zorgt dat lampen automatisch uitgaan als er geen beweging in huis is, bijvoorbeeld doordat je weg of naar bed bent.

De bovenbouwleerlingen (in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar) van basisschool Wittering.nl uit Rosmalen vormen sinds februari dit jaar de Raad van Kinderen van Essent. Zij denken de komende drie jaar mee over uitdagingen in de energietransitie en de industriële transitie naar digitaal. Dit schooljaar hebben de kinderen zich verdiept in hoe Essent en consumenten elkaar kunnen helpen om energie te besparen en tegelijkertijd comfort thuis te verhogen.

Basisschool Wittering is een eigentijdse basisschool ‘met een nieuwe visie op leren’ gevestigd in Rosmalen. Kinderen gaan zelf op zoek naar antwoorden op vragen die zij belangrijk vinden. Het onderwijs is waarden gestuurd, daagt kinderen uit om zelf na te denken en gaat uit van een gelijkwaardigheid tussen kinderen, hun ouders en het onderwijsteam.

De Raad van Kinderen is een initiatief van de Missing Chapter Foundation van prinses Laurentien. Met de Raad van Kinderen denken kinderen structureel mee met bedrijven en organisaties over strategische en maatschappelijke vraagstukken. “Iedereen wint met een Raad van Kinderen: kinderen kunnen meedenken over de wereld om hen heen, besluitvormers ontdekken nieuwe denkrichtingen en leraren worden geïnspireerd door de creatieve denkkracht van hun leerlingen.”

Webmovie over Raad van Kinderen bij Essent