Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Aldi~ledlamp
Aldi~ledlamp
16 januari 2012

Aldi: LED-lampen nu onder de 10 euro

Goede voornemens kun je ook nog op vrijdag 13 januari maken. Op die dag ontdekten we dat Aldi een fors assortiment LED-lampen verkoopt voor 9.99 euro per stuk, zowel grote als kleine fittingen, in verschillende lichtsterktes.

Tot nu toe wisselden we al de langst brandende spaarlampen om voor LEDs, zoals de buitenlampen. Dat waren telkens investeringen van bijna 25 euro. Toch aardig wat geld, ook al claimen fabrikanten dat deze lampen een kwart eeuw zullen meegaan.

Met het aanbod van de Aldi gaan we over op plan B, het systematisch verwisselen van complete kamers voor LED-lampen. De werk- en slaapkamer is inmiddels gereed. Vooral het slaapgedeelte is kritisch, want je wilt daar geen knetterfel licht, als je 's ochtends vroeg net wakker bent. De Aldi-lampen hebben gelukkig een warme daglicht-tint meegekregen van 3000 K, zelfs iets warmer dan daglicht dat rond de 4000 K zit. Je moet wel slim het aantal Lumen kiezen, dat op de verpakking omgerekend wordt naar Watt. Een LED-lamp van 6 Watt is vergelijkbaar qua licht met een gewone 30 Watt lamp. Dat is voor een slaapkamer niet nodig. Maar wel goed kiezen, want een LED-lamp is niet dimbaar.

Er gaan veel praatjes over slechte kwaliteit Chinese LED-lampen, die onze Philips en Pharox-lampen van eigen bodem beconcurreren. Op de merkloze lampenverpakking geeft Aldi heel minimaal aan dat hun LED-lamp afkomstig is van MeLiTec GmbH, een Duits bedrijf uit Ense-Hölingen. Dat maakt de claim van 25.000 branduren wel iets geloofwaardiger.

In het dagblad Trouw vonden we trouwens een leuke weblog van redacteur Vincent Dekker die een nog goedkopere LED-lamp van 1 Watt voor 3,95 euro (!) bij de superkoopjewinkel Action had gevonden. Ook Vincent ging uiteraard eerst de buitenlamp vervangen die de hele nacht brandt om inbrekers af te schrikken. Hier zijn relaas, dat is gebaseerd op een berekening met een elektra-kosten teller: “Tien uur LED-lamp laten branden, kosten: 0 cent. Mijn meter heeft hele centen als ondergrens. En ja, als het echt 1 Watt is, dan heb je na 10 uur slechts 10 Wattuur, 0,01 kiloWattuur, verbruikt; bij 22 cent per kWh is dat dus 0,22 cent...

De Trouw-redacteur concludeert: “LEDlampen moeten officieel 20 jaar meegaan. Deze goedkope Chinese variant zal dat waarschijnlijk niet halen. Maar: Ik bespaar 20 euro (90 keer 22 cent) en de lamp kost 4 euro. Dus verdien ik de kostprijs terug in gemiddeld één vijfde van het jaar, 73 dagen van 4 uur. Maar omdat het nu winter is en de lamp 7 uur per dag brandt, is de terugverdientijd nu 42 dagen. Die zijn al om sinds ik de lamp kocht. En de ledlamp brandt nog volop...”

De leverancier van Aldi

Volledige blog van Dekker in Trouw

Tekst: Jan Bom