Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
banana
banana
13 december 2014

Een leefbaar loon biedt 1 banaan per dag

Om werknemers in ontwikkelingslanden uitzicht op een toekomst te bieden, moeten bedrijven ‘een leefbaar loon’ betalen. Dan kan een theeplukster ten minste 1 banaan per dag kopen.

De discussie over leefbaar loon is een moeizame. Ontwikkelingsorganisaties proberen bedrijven ervan te overtuigen dat er op de lokale minimumlonen niet te overleven valt. Heel precies rekenen ze uit dat een leefbaar loon drie keer zo hoog moet zijn.

Overdrijven ze daarmee? Niet als je kijkt naar het voedselpakket dat werkers dagelijks met een leefbaar loon kunnen kopen. Hier het menu dat een theeplukster in het Afrikaanse Malawi die een dagloon van 3,6 dollar zou moeten krijgen, waar ook huisvesting en energie van moet worden betaald, kleding, onderwijs, gezondheidszorg, sparen voor een tegenvallers en financiële hulp aan familie.

+ Bijna een halve kilo maïs
+ 40 gram bonen
+ 60 gram cassave
+ 12 gram gedroogde of gerookte vis
+ 1 kopje melk voor kinderen van 2-5 jaar en zwangere vrouwen
+ 63 gram fruit (1 banaan per dag)
+ 189 gram groenten
+ 2 eetlepels olie
+ 3 kopjes thee

P+ werkt op dit moment aan een special uitgave over leefbaar loon, in samenwerking met Hivos. Het journalistieke onderzoek verschijnt in het maartnummer. Oxfam gaf er deze maand ook aandacht aan, dus het onderwerp is 'hot'. Zie de PDF, linkerkolom, onderaan.

Abonneren op P+ People Planet Profit

 

Downloads

Meer info download je hier:

living wage door Oxfam (1029 kb)