Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
18 januari 2012

All for Nature: Red het leven van een leeuw

 

Welke vakantieganger kan het navertellen? Ik heb meegeholpen aan de terugkeer van de leeuw in Malawi? In ieder geval het groepje reizigers dat dit jaar voor het eerst met All for Nature naar African Parks gaat. In augustus vertrekt de eerste groep.

Het zijn niet de goedkoopste reizen, die All for Nature aanbiedt. Maar wat is geld, als je een ‘live-changing-experience’ meemaakt?  Bovendien komt een deel van de reissom ten goede aan het beschermen van bedreigde diersoorten. In dit geval gaat het zelfs om de ‘Big Five’, een bekend begrip voor wie ooit op safari is geweest. Klanten van All for Nature betalen in dit geval mee aan de terugkeer van de leeuwen naar het Majete Wildlife Reserve in Malawi.

Dit 70.000 hectare grote reservaat in de zuidelijke Shire vallei herbergt nu al meer dan 2.500 diersoorten, waaronder neushoorns, buffels, olifanten en luipaarden. Met de geplande terugkomst van een groep leeuwen in 2012 is de hereniging van ‘de grote vijf’ diersoorten een feit.

African Parks herstelt en beheert nationale parken in heel Afrika. Dit doet de Foundation door samenwerkingen aan te gaan met lokale gemeenschappen en overheden. De werkzaamheden in Majete startten in 2003 en zijn met de herintroductie van roofdieren aanbeland in de laatste cruciale fase.

In samenwerking met reisorganisatie All for Nature Travel heeft African Parks een reis naar Malawi ontwikkeld, waarbij niet alleen direct wordt bijgedragen aan natuurbehoud, maar waarbij reizigers ook een uniek kijkje achter de schermen van Majete Wildlife Reserve kunnen nemen. Onder de naam ‘Nature Conservation through Tourism’ wordt de reiziger ook betrokken bij de terugkeer van het luipaard, die al in 2010 werd uitgezet en de leeuw vooraf ging.

In oktober jl. werd de terugkeer van de leeuw naar Majete voorafgegaan door de overplaatsing van acht luipaarden vanuit het Kruger National Park in Zuid-Afrika. Met de herintroductie van de nieuwe populatie leven er voor het eerst sinds twee decennia weer luipaarden in Majete. Voorafgaand aan dit project beschikte alleen het Nyika National Park in Malawi over een levensvatbare populatie luipaarden.

“Het is ons doel Majete volledig te herstellen tot in de conditie waarin het park verkeerde voorafgaand aan menselijke interventie in het gebied”, zegt Dani Bicker Caarten van African Parks. “Grote roofdieren vormen een essentiële diersoort in de natuurlijke inheemse samenstelling van Majete. Eerst hebben we de luipaarden geïntroduceerd. Deze diersoort past zich sneller aan zonder leeuwen in de directe nabijheid en heeft minder impact op diersoorten die als prooi fungeren. Majete is nu, voor het eerst sinds lange tijd, klaar om de leeuw te verwelkomen.”

De Reisdata:

2 augustus tot en met 16 augustus 2012
20 september tot en met 4 oktober 2012

Reissom Groepsreis (max. 6 personen):
€ 3230 per persoon op basis van twee samenreizende personen en exclusief internationale vluchten. De prijs is gebaseerd op een groep van 5-6 personen.

De Malawi-reis van All for Nature