Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio
06 november 2016

Het jaar van Leonardo DiCaprio

De complete film ‘Before the Flood’ was kort via de website van P+ te zien, maar is inmiddels weer van YouTube teruggetrokken. Eerder schreven wij al: dit is het jaar van Leonardo DiCaprio, de maker van deze documentaire. De PDF van dit artikel is nog steeds wel te downloaden.

Het jaar 2016 is het jaar van Leonardo DiCaprio. Eindelijk de langverwachte Oscar, voor zijn weergaloze rol als de onverschrokken jager in The Revenant. Bij de uitreiking wees hij erop dat de film werd gedraaid in het heetste jaar ooit. De hele crew moest naar het zuidelijkste puntje van moeder-aarde afreizen om daar nog sneeuw te vinden. “Klimaatverandering is echt, het gebeurt nu en vormt de ergste bedreiging voor de hele mensheid”, sprak hij. Ook voor de VN. En voor het internationale bedrijfsleven in Davos. En bij de veiling waar hij 40 miljoen dollar ophaalde.

Acteur en milieu-activist Leonardo DiCaprio (1974) is een uitstekende fondsenwerver voor duurzame doelen. Te Saint-Tropez wist hij deze zomer op één avond een recordbedrag van meer dan veertig miljoen dollar voor zijn foundation in te zamelen, onder andere door bijzondere kunstwerken van Andy Warhol en graffiti artiest Bansky uit eigen collectie ter veiling aan te bieden. Ook verkocht hij een villa op zijn privé-eiland Blackadore Caye, een langgerekte koraalrif voor de kust van Belize, voor het bedrag van elf miljoen dollar. Elton John haalde ook nog eens drie miljoen dollar op met het veilen van twee privé-concerten. DiCaprio liet dezelfde avond aanwezigen als weten wat hij van plan was met de opbrengst te gaan doen: “Het is zaak diersoorten die een sleutelrol in het natuurlijke evenwicht vervullen te beschermen tegen uitsterven. Het focussen op iconische diersoorten is bijna hetzelfde als het opbouwen van een wereldwijd netwerk van Arken van Noach.”

Eerder dit jaar al besloot de Leonardo DiCaprio Foundation (LDF) een bedrag van één miljoen dollar te schenken voor de bescherming van de Seychellen, de eilandengroep voor de kust van Oost-Afrika. Zelfs vanuit wetenschappelijke kring was er belangstelling voor de bijzondere financiële constructie waar DiCaprio aan bijdroeg, in het bijzonder door de Amerikaanse Yale University. Al op de Klimaattop in Parijs werden de fundamenten geslagen, nadat een groep van financiers deze zogenaamde Debt-for-Nature-Swap-Deal’ opstelde, een financieringsconstructie waarbij de leners weten dat de regering hun geld niet terug zal kunnen betalen, maar waarmee wel ‘gezamenlijk wereldbezit’ veilig wordt gesteld.

 En dat is ook wat waard. Het gaat daarbij om serious money, want deze republiek van 115 eilanden kreeg voor ongeveer dertig miljoen dollar krediet toegezegd om de biodiversiteit in de omringende oceaan te beschermen. Dit investeringsvehikel zet de schuld van de republiek om in ecologische waarden; bij elkaar vierhonderdduizend vierkante kilometer Indische Oceaan bij elkaar. Andere eilandenstaten, met name die in het Caraibische gebied, zoals Jamaica, toonden al in Parijs grote belangstelling voor de constructie.

DeCaprio vindt dat zijn ‘Ark’ dus niet perse uit landdieren en vogels hoeft te bestaan, maar ook uit zoogdieren die onder de zeespiegel leven, vissen en koraalriffen. ”Deze deal zal ook de bevolking van de Seychellen ten goede komen, omdat het de voedselzekerheid veilig stelt en gevolgen van de stijging van de zeespiegel opvangt voor de laagstgelegen eilanden.”

DiCaprio werd beloond voor zijn inventiviteit en goedertierendheid. Hij mocht voor de tweede keer het internationale klimaatgezelschap toespreken. Dit keer voor de VN in New York bij de formele ondertekening door de regeringen van het Klimaatakkoord van Parijs.

Zijn toespraak als ‘UN Messenger of Peace’ circuleert tot op de dag van vandaag op Facebook, in een bewerking met beelden, begeleidt door een spiritueel muziekje. Het filmpje wordt steeds weer opnieuw ontdekt. Nog steeds bebaard, na zijn bekroonde rol in The Revenant, zei hij in New York: “Ik sta hier niet als expert, maar als bezorgd burger, een van de miljarden op deze wereld die de klimaatcrisis willen oplossen. Als acteur, speel ik fictieve personen met bedachte problemen. Ik geloof dat de mensheid problemen op dezelfde wijze kan oplossen, alsof ze fictie zijn. Het snelle afkalven van de gigantische ijsmassa op Groenland is geen retorisch probleem, geen hysterie, het is een feit. De wetenschappelijke wereld weet dat, het bedrijfsleven weet dat, regeringen weten dat, zelfs het Amerikaanse leger weet dat. Een admiraal noemde opwarming van de aarde zelfs de op een na grootste bedreiging van de veiligheid.”

DiCaprio houdt zijn gehoor voor dat ze een keuze heeft: òf geschiedenis schrijven òf door de geschiedenis gediskwalificeerd worden. “Dit gaat niet over het vervangen van lampen of het kopen van een hybride auto, de rampen die nu al gebeuren stijgen uit boven de keuzes die individuen kunnen maken. Regeringen en bedrijven moeten nu grootschalige acties ondernemen. We moeten een prijs zetten op de emissie van CO2-uitstoot, alle subsidie van overheden op fossiele brandstoffen stopzetten, we moeten een einde maken aan het gratis financieel meeliften door vervuilende bedrijven uit naam van de vrije markteconomie. In plaats van onze belastingcenten, verdienen ze onze nauwlettende aandacht, want onze economie zal sterven, als onze ecosystemen instorten. Het goede nieuws is dat vernieuwende energie een goed economisch alternatief is. Schone lucht is een mensenrecht. En politiek is een kwestie van overleven. Leiders van de wereld, ik speel als acteur bedachte rollen, maar u doet dat niet. U staat voor de grootste uitdaging van de mensheid ooit. Nu.”

Voor de grootste bedrijven van deze wereld had DiCaprio enkele maanden eerder, op het World Economic Forum in Davos in januari, eenzelfde boodschap uitgesproken, al was hij toen nog iets specifieker. “De Universiteit van Stanford heeft bewezen dat we in 2050 onze volledige energie-behoefte kunnen vervullen met duurzame energiebronnen. Deze transitie zal 42 biljoen dollar besparen en tegelijkertijd 20 miljoen banen opleveren. Leiders als Bill Gates en Mark Zuckerberg hebben al aangeboden om mee te bouwen aan een toekomst met zero-emissie.”

Een maand later ontving hij eindelijk de Oscar, die hij eigenlijk al veel eerder had moeten krijgen voor zijn hoofdrollen in The Wolf of Wall Street of Titanic. Aan de andere kant paste de thematiek van The Revenant uitstekend bij de boodschap als milieubeschermer. Die bijna tekstloze rol als grommende pionier Hugh Glass in het decor vol ruige natuur en weersomstandigheden, het kon niet beter passen bij Leonardo’s wens om ook gezien te worden als milieubeschermer. Regisseur Alejandro González Iñárritu moest uitwijken naar verre locaties omdat de echte winteromstandigheden in Noord-Amerika niet bar genoeg waren. Bij het ontvangen van de Oscar zei DiCaprio dan ook dat deze rol voor hem ging over de relatie tussen mens en de wilde natuur. “Klimaatverandering is echt en voltrekt zich op dit moment. Uitstel van actie is niet langer mogelijk. Het jaar 2015 was het heetste ooit geregistreerde jaar op de planeet. We moesten de productie naar het zuidelijkste punt van de aarde verhuizen om nog sneeuw te kunnen vinden.”

En dan is er nu zijn documentaire voor National Geographic, die volledig te zien is op YouTube. Wij geven dit document graag ook via onze website door. Het is een must see.

Artikel P+ over Leonardo DiCaprio.

 

Downloads

Meer info download je hier:

Artikel uit P+, Het jaar van DiCaprio (554 kb)