Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Lidl UK
Lidl UK
12 februari 2017

Lidl biedt Brits winkelpersoneel leefbaar loon

Een leefbaar loon is niet alleen een ideaal voor werknemers in opkomende landen. De Brits winkelpersoneel heeft het ook nodig om zich staande te kunnen houden. Supermarktketen Lidl is de enige die dit biedt, zowel in Londen als in de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Dit artikel is opgenomen in de P+ Special over een leefbaar loon in de textiel.

Het zijn niet alleen de mensen in ontwikkelingslanden die lijden onder slechte betaling door bedrijven en overheden. In de Verenigde Staten geldt geen minimumloon waardoor bedrijven kunnen betalen wat ze willen. In gebieden waar veel werkloosheid is, leidt dat tot lonen waar mensen niet van kunnen leven bij een reguliere baan van 40 uur. Als gevolg daarvan heeft in de VS 5 procent van de werkende bevolking twee banen, aldus het Amerikaanse bureau voor arbeidsstatistiek.

Zelfs in landen waar een minimumloon geldt, is soms een leefbaar loon nodig. Daar ligt wat nodig is om te leven boven het minimumloon. Zo’n land is het Verenigd Koninkrijk (VK). In plaats van het wettelijk minimumloon te verhogen, besloot de vorige minister van Financiën George Osborne het betalen van een leefbaar loon een verantwoordelijkheid van de bedrijven te maken. Dat gaat niet van harte. Het grootste deel van de grote bedrijven, aangesloten bij de Britse werkgeverskoepel, betaalt nog steeds geen leefbaar loon. Dat zijn bijvoorbeeld BP, Shell, ExxonMobile en British Airways.

Voor de Britten is het leefbaar loon door de overheid vastgesteld op £ 7,20 per uur. Er wordt daarin geen onderscheid gemaakt tussen het dure Londen en de rest van het land. Dat loonniveau ligt £ 0,70 boven het minimumloon, maar dat is nog steeds ver onder het niveau dat de Living Wage Foundation heeft uitgerekend. Volgens deze organisatie moet een uurtarief voor Londen minstens £ 9,75 zijn en voor de rest van het VK £ 8,45.

Het Zweedse Ikea komt als enige van de vele bedrijven in de buurt van dit niveau. Het woonwarenhuis betaalt sinds april vorig jaar £ 9,15 per uur aan zijn werknemers in Londen en £ 7,85 per uur voor de mensen in de rest van het land. Voor een bedrijf met Zweedse wortels is het geen verrassing en misschien wel een vorm van noblesse oblige.

De grootste verrassing in het VK was het besluit van de discountsupermarktketen Lidl om het leefbaar loon te gaan betalen. Lidl steekt Ikea naar de kroon, want het Duitse bedrijf betaalt weliswaar de werknemers in Londen ook £ 9,15 per uur, maar de mensen in de rest van het VK £ 8,20. Gemiddeld zijn de loonkosten voor Lidl daardoor met 14 procent omhoog gegaan.

Het gebaar van Lidl maakte in 2015 veel indruk omdat ook in het VK een felle prijzenoorlog woedt tussen de supermarkten. Andere supermarkten zoals marktleider Tesco zijn Lidl nog niet gevolgd en het lijkt erop dat dit ook niet op de korte termijn gaat gebeuren.

Tekst Marleen Janssen Groesbeek