Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
13 december 2013

Magic Restroom Cafe: eten uit toiletpot

De stoelen zijn echte wc-potten en de menu’s worden in kleine toiletjes gepresenteerd. Maar het is allemaal nep. Direct doorspoelen kan niet. Dat deed de filmer Buñuel veel beter.

Het Magic Restroom Cafe in een voorstad van Los Angeles heeft over publiciteit niet te klagen. Kranten en bloggers publiceren graag foto’s van het vieze lege toiletpotje, dat overblijft wanneer de maaltijd op is. Een bord in de vorm van een miniatuur-wc. Je moet er maar opkomen.

Origineel is het echter niet. Niet alleen het soort eten, maar ook het idee zelf komt uit Taiwan. Daar bestaan al wat langer restaurants, waar de bezoekers een zetel krijgen aangeboden in de vorm van een echte wc. Dat hebben de uitbaters in de City of Industry dus geïmiteerd, net als de maaltijden zelf.  Die zijn verkrijgbaar in de associaties: braaksel (shrimp fried rice, oftwel nasi), zware bevalling (varkenballetjes in saus) ofwel zeer ernstige diarree, grenzend aan tyfus veroorzaakt door resistente Indiase bacteriën (curry chicken). Na het opeten van het bordje ziet het porceleinen wc-tje er nog smeriger uit. Bijzonder smakelijk schijnt het volgens de bezoekers ook niet eens te zijn. Het is typisch een restaurant om in een gekke bui heen te gaan, gekke foto’s te nemen en nooit meer terug te keren.

Desalniettemin. Als die toiletpotten nu waren aangesloten op de gesloten rioleringssysteem, dan had het nog een leuk demonstratieproject kunnen worden. Urine kan worden omgezet in fosfaat, uitwerpselen in biogas en biomassa. Zo kan een kleine circulaire economie ontstaan. Dan zou de grap echt leuk worden.

Kansen dus voor Nederlandse ondernemers, of Nederlandse Chinezen / Chinese Nederlanders.

Wij raden aan om bij het marktonderzoek vooral ook naar een fragment uit een film van Luis Buñuel te kijken. Onze vriend ‘afvalkunstenaar’ Jan Eric Visser attendeerde ons er op. De  onder kunststudenten van een tijdje terug beroemde ‘dinner scene’ uit ‘The Phantom of Liberty’ uit 1974 tekende toen al de angst voor de groeiende wereldbevolking. Bij Buñuel bespreken twee gezinnen deze problematiek gezeten op toiletpotten die het wel echt doen. De gasten doen dan ook hun broek omlaag, voordat ze aan de conversatie beginnen. Een van de heren spoelt tijdens de discussie door, excuseert zich, hijst zijn broek weer omhoog om vervolgens in een klein kamertje met de deur op slot een maaltijd te nuttigen. Ook al is deze film straks 40 jaar oud, het fragment op YouTube is nog steeds even vervreemdend als toen.

Zouden wij zelf zo’n restaurant beginnen onder de naam 'Het WC Cafe', dan hingen er screenshots uit deze film aan de muur en projecteerden we het fragment minstens drie keer op een avond op een witte muur.

Een blog over het Magic Restroom Cafe

Dinner Scene uit The Phantom of Liberty van Luis Buñuel

Een van de werken van Jan Eric Visser