Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Marga Hoek, foto Chris de Bode
Marga Hoek, foto Chris de Bode
04 september 2014

Statiegeld alleen voor iets beters inwisselen

Marga Hoek van De Groene Zaak wil het systeem van statiegeld niet verruilen voor een ander systeem van inzameling, als de resultaten daarvan vooraf niet gegarandeerd beter zijn.

Dat zei ze tijdens het gesprek met Tweede Kamerleden en de pers over de afkoopsom die Lidl en Aldi is aangeboden, wanneer ze stoppen met het systeem van statiegeld. Tot voor kort was vooral de Duitse prijsvechters Lidl een uitgesproken voorstander van statiegeld.

Directeur Marga Hoek bleek niet mordicus voorstander van het systeem van statiegeld te zijn, maar stelde wel hoge voorwaarden aan een andere wijze van inzameling: “Een verandering van beleid moet een versnelling betekenen van de omslag naar een circulaire economie. We moeten er simpelweg beter van worden. Het pad kan maar een richting op. En dat is omhoog. Als wij statiegeld veranderen in iets anders, dan moet de milieuwinst vergroot worden. Daar moet op getoetst worden.”

Hoek gaf een suggestie mee: "Nu is het zo dat we van de PET flessen 95 procent kunnen recyclen. Een ander systeem van inzameling moet op zijn minst boven dat niveau staan. Een ander systeem zou het bovendien mogelijk moeten maken meer soorten plastic te recyclen, En dat moet je wel zeker weten. Er moeten garanties vooraf zijn. Ook kun je kijken naar de milieubelasting op de hele keten. Ook hierbij: als de milieuwinst over de hele keten groter is, moet je ook dan weer een garantie hebben."

Direct staatssecretaris Mansveld toesprekend: "Beste staatssecretaris, toon aan dat de lat omhoog gaan.”

Ze riep de Kamerleden op deze uitgangspunten voor het versnellen van een circulaire economie voortvarend op te pakken.

De Groene Zaak maakt deel uit van een groep initiatiefnemers, die de circulaire economie gezamenlijk verder willen brengen.